Начало / Психично здраве / Как да преодолеете страховете си?

Как да преодолеете страховете си?

ян. 22, 2016

страх

Всеки от нас е изпитвал страх през някакъв етап от живота си. Някои хора се страхуват от насекоми, други от микроби, трети от кръв и т.н. Страхът е много силна емоция, която надделява над всички други чувства, логика и разум. Въпреки това той е нещо, което не съществува реално и съществува единствено в нашия ум. Ние сме тези, които даваме на страха да ни завладее и да ни попречи да разсъждаваме разумно. Без значение какво е това, което ви плаши вие може да преодолеете страха, чрез някои лесни за изпълнение стъпки:

  • Отделете време да помислите

Изглежда много трудно да мислите трезво, когато сте обхванати от чувството на страх. Под действието на адреналина се ускорява пулса, дланите се изпотяват и хората изпитват паника. Именно това е момента да спрете за малко и да се замислите каква е причината да се чувствате така и да си поемете дълбоко дъх. Опитайте да се разсеете от причината за вашия страх за известно време. Разходете се или изпийте чаша чай. Едва след като сте се успокоили ще можете да оцените ситуацията трезво и да разберете дали страхът ви е бил наистина обоснован.

  • Какво толкова лошо може да се случи?

Когато се чувствате притеснени за нещо свързано с работата ви, връзката или друг аспект от живота ви, за да се справите със страха може да ви помогне да си представите какво е най-лошото, което може да се случи. Истината е, че каквото и да ви притеснява светът няма да се свърши с него.

  • Изправете се срещу страховете си

Когато избягвате това, което ви плаши то ви се струва още по-страшно. Ако например ви плаши да се качвате на самолет, най-добрият начин да се справите със страха си е да се качите на самолета и да си кажете, че нищо лошо няма да се случи. Когато приемете страха си справянето с него става много по-лесно.

  • Осъзнайте се

В съзнанието ни обикновено страховете изглеждат много по-лоши и опасни, отколкото наистина са. Така например хора, които са били нападани на улицата си мислят, че във всеки един момент отново ще им се случи подобно нещо и това влияе пагубно на ежедневието им. Истината е, че вероятността това отново да се случи е много малка.

  • Говорете

Когато споделяте с някого другиго за вашите страхове много по-лесно ще се справите с тях. Ако не можете да говорите с близките си за това може да се свържете с психолог, който да ви помогне да изградите и стратегия как да преодолеете страховете си.

  • Наградете се

Когато успеете да направите това от което се страхувате си подарете някаква награда. Купете си книгата, която толкова много искате или отидете на масаж. Така ще се почувствате много по-силни и по-уверени в себе си и следващия път, когато страхът ви се изпречи на пътя много по-бързо ще го разсеете.