Начало / Психично здраве / Видове депресия

Видове депресия

сеп. 12, 2022

видове депресия

Има много видове депресия, някои от които се причиняват от конкретни събития в живота (например раждане на бебе, смяна на сезоните), а други се дължат на химични промени в мозъка.

Депресията може да бъде леко или тежко, краткотрайно или хронично състояние. Повечето симптоми, свързани с различните депресивни разстройства, се припокриват, но има и някои ключови разлики.

Установяването на вида депресия, който човек изпитва, помага за нейното успешно лечение.

Кои са най-честите видове депресия?

Голямо депресивно разстройство

Голямото депресивно разстройство е известно още като голяма депресия, тежка депресия, класическа депресия, клинична депресия.

За този тип депресия се говори, когато през повечето дни в продължение на 2 седмици или повече са налице пет или повече от следните симптоми:

 • потиснато настроение, чувство на тъга
 • умора
 • промени в съня – затруднено заспиване или продължителен сън
 • промени в апетита и теглото
 • загуба на интерес към предишни приятни дейности
 • затруднено концентриране, проблеми с паметта и неспособност за вземане на решения
 • чувство за безполезност, безнадеждност
 • постоянно безпокойство
 • мисли за смърт, самонараняване или самоубийство.

Тези симптоми могат да персистират седмици или дори месеци. Някои хора може да имат само един епизод на голяма депресия, докато други може да имат повтарящи се депресивни епизоди през целия си живот. Независимо колко дълго продължават симптомите, тежката депресия може да причини проблеми във взаимоотношения и в ежедневните дейности на пациентите.

Психотична депресия

Хората с психотична депресия имат тежка депресия, придружена от психоза, която се определя като загуба на връзка с реалността. Симптомите на психозата включват халюцинации (виждане или чуване на неща, които всъщност не съществуват) и заблуди (фалшиви вярвания за това, което се случва).

Психотичната депресия се счита за подтип на голямото депресивно разстройство.

Атипична депресия

Атипичната депресия всъщност е един от най-известните видове депресия. Счита се за подтип на голямата депресия, но с наличие на нетипични симптоми. Например:

 • преяждане и наддаване на тегло
 • повишена сънливост
 • тежест в ръцете и краката
 • болки по тялото
 • чувствителност към отхвърляне.

Един от основните отличителни белези на атипичната депресия е способността настроението на пациента бързо да се подобри след положително събитие.

Атипичната депресия често започва в тийнейджърските години.

Персистиращо депресивно разстройство (дистимия)

Дистимията, известна като персистиращо депресивно разстройство представлява вид хронична депресия, която продължава най-малко 2 години. Тя може да бъде лека, умерена или тежка.

Въпреки че това е дългосрочен тип депресия, може да има кратки периоди за не повече от 2 месеца, в които симптомите на депресия да липсват или да са слабо изразени.

Хората, страдащи от персистиращо депресивно разстройство са мрачни, песимистични, често се оплакват. Въпреки че симптомите не са толкова тежки, колкото при голямото депресивно разстройство, те са продължителни и могат да влошат взаимоотношенията и да затрудят ежедневните задачи на болните.

Биполярно разстройство

Биполярното афективно разстройство протича с редуване на периоди на необичайно повишено настроение, известни като мания с периоди на депресия.

Манийните епизоди се характеризират със следните симптоми: повишена енергия, еуфория, повишено самочувствие и увереност, грандиозно мислене, рисково поведение.

Депресивните епизоди имат същите симптоми както при голямата депресия. При тежки случаи може да има халюцинации, налудни идеи, повишен риск от самоубийство.

Тези резки промени в настроението могат да се появяват по-често, например всяка седмица или да възникват спорадично, например само два пъти годишно.

Следродилна депресия

Следродилната депресия обикновено се появява скоро след раждането на дете. Засяга по-често жените, но се среща и при мъжете.

При жените следродилната депресия вероятно се предизвиква от промени в хормоните, недоспиването, умората, физическият дискомфорт. При мъжете това е свързано с промяната в начина на живот, отговорностите, които идват с родителството.

Симптомите на следродилна депресия може да варират от постоянна летаргия и тъга до следродилна психоза. Може да се появят мисли за самонараняване или за нараняване на бебето.

Предменструално дисфорично разстройство

Сред най-честите симптоми на предменструален синдром са раздразнителност, умора, безпокойство, лошо настроение, подуване на корема, повишен апетит, чувствителност в гърдите.

Предменструалното дисфорично разстройство предизвиква подобни симптоми, но тези, свързани с настроението, са по-изразени. Наблюдават се тъга, тревожност, раздразнителност, безнадеждност, самокритичност, чувство на стрес, пристъпи на плач в седмицата преди менструацията на жената.

Сезонно афективно разстройство

Сезонното афективно разстройство, наричано голямо депресивно разстройство със сезонен модел представлява повтарящ се тип депресия, която настъпва през едно и също време на годината. Най-често възниква през есента и зимата. Среща се по-често сред млади жени в райони с по-къса дневна светлина. Симптомите включват социална изолация, повишена сънливост, повишен апетит и наддаване на тегло, чувство на тъга, безнадеждност. След настъпване на пролетта, симптомите обикновено изчезват.

Ситуационна депресия (реактивна депресия)

Ситуационната депресия (реактивна депресия) представлява тип депресия, свързан със стреса. Може да се развие, след като човек преживее някакво травматично събитие, например: развод, пенсиониране, загуба на любим човек, хронична болест, финансови проблеми и др.

Най-често симптомите на деппресия се появяват в рамките на около 90 дни след отключващото събитие и изчезват, когато стресорът вече не съществува или индивидът е в състояние да се адаптира към ситуацията.


Прочетете за:
Депресивен синдром – симптоми на депресия
Психотична депресия