Начало / Психично здраве / Депресивен синдром – симптоми на депресия

Депресивен синдром – симптоми на депресия

май 4, 2020

симптоми на депресия

Класическият депресивен синдром включва три главни симптома – болестно потиснато настроение (дистимия), понижена действена активност (хипобулия) и забавен мисловен процес (брадипсихия). При всяка депресия са налице и изразени с различна сила соматични симптоми.

Депресивната симптоматика показва денонощни колебания. Най-тежко изразена е рано сутрин непосредствено след събуждане. В късните следобедните часове и привечер състоянието се подобрява.

Кои са най-характерните симптоми на депресия?

Болестно потиснато настроение

Това е най-характерният депресивен симптом. Постепенно болните загубват способността да се радват, да се смеят и веселят. Стават потиснати, затворени, себевглъбени и страдащи. Изпитват безпричинна тъга и мъка, която става толкова силна, че придобива витален характер. Тази огромна мъка болните усещат като физическа болка, локализирана най-често зад гръдната кост.

Пациентите с депресия са обхванати от песимизъм, животът им изглежда безсмислен, а бъдещето им е изпълнено със страдание. Така може да се стигне дори до решението да сложат край на живота си.

При някои болни може да доминира необяснима тревожност или силен страх. Други болни изпадат в апатия. Те стават безразлични към всичко, което ги заобикаля, дори към близките си хора.

Понижена действена активност

В началото на депресивния синдром болните се оплакват от лесна умора, отпадналост, слабост. Те прекарват все повече време в леглото, напълно отпуснати. Личната хигиена е занемарена.

В седнало положение заемат характерна поза – тялото е прегърбено, главата е наведена, ръцете са отпуснати върху коленете. Мимиката на лицето изразява печал, страдание. Говорът е тих, монотонен. При много тежка депресия болните не могат да заплачат, очите им са сухи. Характерно е отпускането на горните клепачи.

Понякога двигателната потиснатост може да прерасне в депресивен ступор, при който болните са напълно обездвижени, не говорят и не се хранят.

Забавен мисловен процес

Болните не говорят или отговарят кратко на зададените им въпроси. Поради забавения асоциативен поток, те не могат да си представят последователността в извършването на различни дейности. Затрудняват се дори в осъществяването на обичайната си работа. Смятат, че са некадърни, че са затъпяли, оглупяли.

Със задълбочаване на състоянието се появяват налудни идеи. Най-чести са налудностите за виновност. Болните се самообвиняват за направени непростими грешки в миналото, за които трябва да бъдат наказани, осъдени.

При болни с депресивно разстройство, които са в напреднала възраст по-често се наблюдават хипохондрични налудности. Те са убедени, че страдат от неизлечима болест, например рак.

Соматични симптоми (сомато-вегетативни промени)

В редица случаи соматичните симптоми са първите оплаквания, поради които депресивно болните търсят лекарска помощ. Най-честите соматични симптоми са: безсъние, загуба на апетит, сексуални нарушения, главоболие. Типични вегетативни нарушения са: тахикардия, разширени зеници, запек, сухи лигавици.

Безсънието е основен симптом на депресията. Пациентите се събуждат рано сутрин. Сънят е повърхностен, с чести пробуждания, може да има кошмарни сънища. Възможно е при някои форми на депресия вместо безсъние да има хиперсомния – продължителен сън над 10-12 часа.

Загубата на апетит, когато е продължителна и в по-тежка форма може да доведе до значително отслабване. Сексуалните нарушения се изразяват в намалено либидо и загуба на потентността.

Прочетете за:
Видове депресия

Последни публикации