Начало Секс и здраве Лекарства, които понижават либидото

Лекарства, които понижават либидото

либидо
Лекарства, които понижават либидото

Много фактори могат да окажат влияние върху желанието за сексуална близост. Често срещани причини за понижено либидо са например: редица заболявания (депресия, рак, неврологични заболявания, хипотиреоидизъм, диабет), бременност, менопауза, злоупотреба с алкохол. Приемът на редица лекарства също може да бъде причина за понижаване на либидото.

Ето някои медикаменти, които понижават либидото:

  • Селективни инхибитори на пресинаптичното усвояване на серотонин (SSRIs)

Селективните инхибитори на пресинаптичното усвояване на серотонина (SSRIs) са едни от най-ефективните и най-често използвани антидепресанти. Препарати като Prozac и Zoloft подобряват настроението като повишават серотонина в главния мозък. Те се използват широко при лечение на депресия, панически разстройства, фобии и други състояния, свързани със страх.

За съжаление обаче някои препарати от тази група медикаменти могат да понижат либидото и да доведат до сексуални смущения – затруднена ерекция или еякулация.

  • Противозачатъчни средства (контрацептиви)

При голям процент от жените, приемащи орални контрацептиви се наблюдава понижаване на либидото. Установено е, че продължителният прием на хормонални контрацептиви води до по-ниски нива на тестостерон в организма на жената, което е и причина за намаляване на сексуалното желание.

  • Антихистаминни средства

Антихистамините (Н1-блокерите) са основни средства за лечение на алергични реакции. Прилагат се, например при алергичен ринит, конюнктивит, уртикария, бронхиална астма, дерматит, ухапвания от насекоми и др. Известно е, че Н1-блокерите намаляват активността на естрадиола, прогестерона и тестостерона чрез активиране на ензимите, които ги метаболизират. По-ниското ниво на тестостерон е причина за намаляване на желанието за секс.

Други странични ефекти, които могат да се наблюдават при прием на Н1-блокери са: отпадналост, сънливост, сухота в устата, отслабване на вниманието, световъртеж, главоболие.

Бета-адренергичните блокери са група медикаменти, които се използват при лечението на редица сърдечносъдови заболявания – исхемична болест на сърцето, аритмия, артериална хипертония (високо кръвно налягане), а също и при глаукома, хипертиреоидизъм, мигрена и др. Характерно за бета-блокерите е, че те са по-ефективни при млади пациенти. За съжаление обаче бета-блокерите могат да доведат до отслабване на либидото и до импотентност при мъжете.

  • Инхибитори на 5-алфа-редуктазата

Инхибиторите на 5-алфа-редуктазата (Finasteride, Dutasteride) се използват за лечение на доброкачествена простатна хиперплазия. Те понижават концентрацията на циркулиращият в кръвта дихидротестостерон чрез инхибиране на ензима 5-алфа-редуктаза, който превръща тестостерона в по-активен дихидротестостерон. В резултат на това размерът на увеличената простата намалява. Тези лекарства обаче водят до нежелани реакции като отслабване на либидото, смущения в еякулацията, импотентност.

  • Бензодиазепини

Бензодиазепините се отнасят към групата на анксиолитиците. Те имат способността да премахват нервното пренапрежение, чувството на безпокойство и страх. Бензодиазепиновите препарати (Диазепам, Бромазепам, Медазепам) се използват при лечение на неврози, фобии, стрес, безсъние, гърчови състояния, спазми. Като нежелана реакция от приложението им обаче може да настъпи намаляване на либидото.

  • Опиоидни аналгетици

Опиоидните (наркотични) аналгетици имат мощно обезболяващо действие и се прилагат при тежки травми, обширни изгаряния, злокачествени тумори, миокарден инфаркт. Те са известни с това, че водят до физическа и психическа зависимост, но също понижават нивата на тестостерона и са причина за намалено либидо и еректилна дисфункция.