Начало / Секс и здраве / Лекарства, които понижават либидото

Лекарства, които понижават либидото

фев. 23, 2017

либидо

Много фактори могат да окажат влияние върху желанието за сексуална близост. Често срещани причини за понижено либидо са например: редица заболявания (депресия, рак, неврологични заболявания, хипотиреоидизъм, диабет), бременност, менопауза, злоупотреба с алкохол. Приемът на редица лекарства също може да бъде причина за понижаване на либидото.

Ето някои медикаменти, които понижават либидото:

  • Селективни инхибитори на пресинаптичното усвояване на серотонин (SSRIs)

Селективните инхибитори на пресинаптичното усвояване на серотонина (SSRIs) са едни от най-ефективните и най-често използвани антидепресанти. Препарати като Prozac и Zoloft подобряват настроението като повишават серотонина в главния мозък. Те се използват широко при лечение на депресия, панически разстройства, фобии и други състояния, свързани със страх.

За съжаление обаче някои препарати от тази група медикаменти могат да понижат либидото и да доведат до сексуални смущения – затруднена ерекция или еякулация.

  • Противозачатъчни средства (контрацептиви)

При голям процент от жените, приемащи орални контрацептиви се наблюдава понижаване на либидото. Установено е, че продължителният прием на хормонални контрацептиви води до по-ниски нива на тестостерон в организма на жената, което е и причина за намаляване на сексуалното желание.

  • Антихистаминни средства

Антихистамините (Н1-блокерите) са основни средства за лечение на алергични реакции. Прилагат се, например при алергичен ринит, конюнктивит, уртикария, бронхиална астма, дерматит, ухапвания от насекоми и др. Известно е, че Н1-блокерите намаляват активността на естрадиола, прогестерона и тестостерона чрез активиране на ензимите, които ги метаболизират. По-ниското ниво на тестостерон е причина за намаляване на желанието за секс.

Други странични ефекти, които могат да се наблюдават при прием на Н1-блокери са: отпадналост, сънливост, сухота в устата, отслабване на вниманието, световъртеж, главоболие.

Бета-адренергичните блокери са група медикаменти, които се използват при лечението на редица сърдечносъдови заболявания – исхемична болест на сърцето, аритмия, артериална хипертония (високо кръвно налягане), а също и при глаукома, хипертиреоидизъм, мигрена и др. Характерно за бета-блокерите е, че те са по-ефективни при млади пациенти. За съжаление обаче бета-блокерите могат да доведат до отслабване на либидото и до импотентност при мъжете.

  • Инхибитори на 5-алфа-редуктазата

Инхибиторите на 5-алфа-редуктазата (Finasteride, Dutasteride) се използват за лечение на доброкачествена простатна хиперплазия. Те понижават концентрацията на циркулиращият в кръвта дихидротестостерон чрез инхибиране на ензима 5-алфа-редуктаза, който превръща тестостерона в по-активен дихидротестостерон. В резултат на това размерът на увеличената простата намалява. Тези лекарства обаче водят до нежелани реакции като отслабване на либидото, смущения в еякулацията, импотентност.

  • Бензодиазепини

Бензодиазепините се отнасят към групата на анксиолитиците. Те имат способността да премахват нервното пренапрежение, чувството на безпокойство и страх. Бензодиазепиновите препарати (Диазепам, Бромазепам, Медазепам) се използват при лечение на неврози, фобии, стрес, безсъние, гърчови състояния, спазми. Като нежелана реакция от приложението им обаче може да настъпи намаляване на либидото.

  • Опиоидни аналгетици

Опиоидните (наркотични) аналгетици имат мощно обезболяващо действие и се прилагат при тежки травми, обширни изгаряния, злокачествени тумори, миокарден инфаркт. Те са известни с това, че водят до физическа и психическа зависимост, но също понижават нивата на тестостерона и са причина за намалено либидо и еректилна дисфункция.