Начало / Секс и здраве / Как се променя сексуалният живот след раждане?

Как се променя сексуалният живот след раждане?

май 16, 2018

секс след раждане

Много от жените след като родят губят в известна степен интерес към интимна близост с партньора си за определен период от време. Това най-често се дължи на флуктуациите в нивата на хормоните, новите отговорности и емоции, свързани с появата на бебето. Някои мъже също съобщават, че не са имали толкова голямо желание за сексуални контакти с партньорката си през първите месеци след раждането на новия член от семейството.

При жените обикновено се наблюдава понижено либидо, в сравнение с преди забременяването за около 1 година след раждането. През първите 4-6 седмици повечето жени все още се чувстват много уморени. Те изпитват все още известна болезненост и емоционално не се чувстват готови отново да бъдат интимни с партньора си. Нивата на хормоните естроген и прогестерон са по-ниски, а това води до по-слабо овлажняване на лигавицата на вагината. В резултат на това много от жените съобщават, че изпитват болезненост по време на сексуален контакт и избягват да правят секс.

Дори и след като нивата на хормоните в организма на жената се стабилизират голям процент от тях все още имат понижено либидо, поради редица емоционални причини. Те често се чувстват изморени, имат нужда от време да свикнат с новата си роля на майка. Притесняват се също от промените, които са настъпили във външният им вид или пък страдат от следродилна депресия.

Либидото на мъжа също може да се понижи след появата на бебе в семейството. Много от тях се притесняват да не наранят партньорката си, защото не са сигурни дали тя не изпитва все още някаква физическа болка след раждането. На други пък им трябва време да свикнат с новия член на семейството и това ги кара да забравят за известно време за интимната близост.

Както и да се чувствате вие или вашия партньор, най-важното е да говорите помежду си. Споделете на партньора си как се чувствате след раждането и дали все още изпитвате някаква физическа болка. Той със сигурност ще ви разбере и ще ви даде нужното време да се възстановите.

Някои съвети как да възстановите сексуалния си живот след раждането:

– Не се насилвайте да правите секс прекалено скоро след раждането. Изчакайте докато се почувствате готови за това.

– Не губете интимността помежду си. Целувайте и прегръщайте често партньора си и показвайте привързаност един към друг.

– Прекарвайте време заедно с бебето, но и се опитайте да намерите малко време и само за вас двамата.

– В първите месеци след раждането,ако правите секс използвайте и лубрикант, за да не бъде сексът болезнен.