Начало / Секс и здраве / Какво представлява либидото?

Какво представлява либидото?

май 30, 2017

либидо

Либидо е термин, който често използваме, когато говорим за сексуалното желание. Според Световната здравна организация сексуалното здраве зависи от физическото, емоционалното, психическото и социалното благосъстояние на хората и поради тази причина много лекари обръщат особено внимание на либидото, като индикатор за добро общо състояние и качество на живота.

В миналото се е смятало, че либидото има чисто биологична основа, но днес се знае, че то се влияе от редица психосоциални, културни и други фактори. Либидото е важна сила, която стимулира видовете да се възпроизвеждат.

Кои фактори повлияват либидото?

Някои фактори могат да повлияят на сексуалното желание и да го променят в положителна или отрицателна насока:

Възраст и хормонален баланс

Либидото се променя с възрастта. Мъжете достигат максимума на своето сексуално желание някъде около 20 годишна възраст, докато при жените либидото достига своя връх на около 30 годишна възраст. След това и при двата пола либидото с годините започва постепенно да спада.

При мъжете основният хормон, който влияе на либидото е тестостеронът. При жените сексуалността се влияе, както от хормона естроген, така и от тестостерона.

С напредването на възрастта нивата на хормоните естроген и тестостерон постепенно спадат, а с това и либидото при мъжете и жените. Намаляването на нивата на хормона тестостерон в женския и мъжкия организъм обикновено води до понижено сексуално желание. При жените спадът на хормона естроген причинява намаляване на притока на кръв към женските гениталии. Това най-често се наблюдава в периода на менопауза. В резултат на този спад жените се оплакват от вагинална сухота и болезненост при сексуални контакти, което респективно води и до спад на тяхното либидо.

Психологични фактори

Друга причина по-младите хора да имат по-високо либидо е и тяхната любопитност и склонност към експерименти. През този период от живота хората все още откриват своята сексуалност и това прави сексът по-интересен. С натрупването на опит сексът вече се възприема като нещо по-обикновено.

Стрес, депресия и тревожност

Някои неприятни сексуални преживявания могат да се отразят негативно на либидото ви. Друго, което може да окаже влияние на сексуалното ви желание е психичното ви състояние. Жените в това отношение са изключително чувствителни, защото при тях сексуалното желание в голяма степен зависи от настроението им. Както при жените, така и при мъжете либидото може да се повлияе в негативна насока, ако те страдат от някакво психично разстройство, като депресия или тревожно разстройство например.

Физически фактори

Сексуалното желание зависи и от физическото състояние и в това отношение някои състояния, като затлъстяване, високо кръвно налягане или диабет могат да го понижат. Приемът на някои медикаменти, като антидепресанти  или контрацептиви  също може да повлияе негативно на вашето либидо.