Начало / Секс и здраве / 6 неприятни странични ефекти при секс

6 неприятни странични ефекти при секс

ное. 1, 2019

странични ефекти при секс

Повечето от нас свързват секса с приятни емоции и с удоволствие. Но представете си да трябва да откажете на партньора си интимна близост, защото се притеснявате от неприятните странични ефекти, като изключително силно главоболие или посткоитална депресия например, които ще последват за вас след това. Едва ли бихте били щастливи от подобно стечение на обстоятелствата.

Ето и някои от по-честите оплаквания за които съобщават пациентите:

Краткотрайна амнезия

Случвало ли ви се е да правите секс и да не помните някои от моментите преди или след това. Подобно състояние се нарича краткотрайна глобална амнезия. Обикновено тя продължава кратко около 30 минути до 1 час след сексуалния контакт. Учените смятат, че подобна амнезия може да настъпи не само при секс, но и при други ситуации, при които има по-силно физическо усилие. За щастие подобни епизоди най-често са единични и хората впоследствие си възстановяват паметта.

Главоболие след оргазъм

Обикновено оплакването от главоболие е едно от извиненията, което хората използват когато не искат да правят секс с партньора си. Представете си обаче самия сексуален контакт да предизвиква главоболие при вас. Най-често то настъпва след оргазъм. Подобно главоболие е по-често срещано при хора, които страдат от мигрена и в повечето случаи е доброкачествено и няма от какво да се притеснявате.

Има и друг вид главоболие, което може да изпитвате. То настъпва малко преди оргазъм и може да бъде изключително интензивно като болезненост. Подобен вид главоболие е по-често срещано при мъже.

Посткоитална дисфория

Да се чувствате леко унили след недотолкова приятно сексуално преживяване е едно, но е възможно да се чувствате депресирани дори и след напълно задоволителен секс с партньора ви. Това състояние е известно като посткоитална дисфория. Ако често ви се случва да сте нещастни, тревожни или раздразнени след секс е най-добре да поговорите с психолог и да потърсите причината за тези чувства.

Алергия към сперма

Някои жени са алергични към сперма. При тази алергия спермата на мъжа променя рН-то във вагината на жената и това води до раздразнение, зачервяване, сърбеж и оток на тъканите. Най-добрият начин да се предпазите от подобни оплаквания ако имате алергия е да използвате кондом по време на секс.

Посторгазмен болестен синдром

Случвало ли ви се е да имате оплаквания от температура, болки в ставите и мускулите след секс? Ако отговорът ви е да, тогава може да сте имали посторгазмен болестен синдром. Това състояние засяга по-често мъжете след еякулация.

Цистит на медения месец

Най-вероятно ви се е случвало и преди да имате уринарна инфекция – цистит, при която да изпитвате парене и болезненост при уриниране. Жените са особено податливи на подобен вид инфекции и те могат да бъдат предизвикани и от сексуални контакти. Много често момичетата, които започват полов живот в първите месеци изпитват подобни оплаквания и затова и се нарича цистит на медения месец. Един от съветите на специалистите към жените е да уринират скоро след секс, за да премахнат евентуалните бактерии, които биха причинили цистит.

Прочетете за:
Алергия към сперма
Цистит на медения месец