Начало / Секс и здраве / Често срещани симптоми на сексуално предаваните болести

Често срещани симптоми на сексуално предаваните болести

май 30, 2013

Сексуално предаваните болести са заболявания, които се предават при непротектиран полов контакт. Те са особено чести сред хората в активна полова възраст. Разпознати са над 20 различни сексуално предавани болести и всяка година над 19 милиона жени и мъже заболяват от тях.

Сексуално предаваните болести зачестиха особено много през последните години и това се дължи може би на факта, че в днешно време хората стават сексуално активни в много ранна възраст, често сменят партньорите си и не използват протективни средства.

В някои случаи човек може да бъде инфектиран с някоя от сексуално предаваните болести и да няма някакви характерни симптоми, които да индицират заболяване. В други случаи тези заболявания могат да бъдат предадени от болна бременна жена на нейното дете.

Кои са някои от по-характерните симптоми на сексуално предаваните болести?
– отделяне на секрет с нехарактерен цвят и мирис от вагината или пениса;
– чувство на парене в областта на половите органи;
– сърбеж;
– парене при уриниране;
– дискомфорт в долната част на корема;
– болка по време на полов контакт;
– увеличаване на лимфните възли в близост до половите органи и покачване на стойностите на температурата.

Симптомите на полово предаваните болести не винаги са явни и лесно разпознаваеми. Ако смятате, че може да сте заразени и сте имали непротектиран полов контакт по-добре се консултирайте с лекар, който да назначи нужните тестове за установяване на вашето здравословно състояние.

Важно е да откриете навреме заболяването и да започнете лечение. Освен това трябва да информирате вашите партньори, с които сте имали сексуални контакти наскоро също да се изследват.

Има някои често срещани заболявания, които не се предават задължително чрез полов контакт, но могат да бъдат много обезпокоителни. По-често срещаните от тях са:

Бактериална вагиноза. Това заболяване се проявява при настъпване на дисбаланс в нормалната бактериална флора на вагината в резултат на по-активен сексуален живот. Характеризира се с отделяне на жълтеникав секрет от вагината.

Срамните въшки са също често срещани и не се дължат задължително на по-активен сексуален живот. В някои случаи хората могат да се заразят със срамни въшки при спане в едно легло, използване на общи кърпи и дрехи. Симптомите на срамните въшки са силен сърбеж в областта на половите органи, възпаление в половата областа в резултат на усиления сърбеж.