Сексуално предаваните болести са заболявания, които се предават при непротектиран полов контакт. Те са особено чести сред хората в активна полова възраст. Разпознати са над 20 различни сексуално предавани болести и всяка година над 19 милиона жени и мъже заболяват от тях.

Сексуално предаваните болести зачестиха особено много през последните години и това се дължи може би на факта, че в днешно време хората стават сексуално активни в много ранна възраст, често сменят партньорите си и не използват протективни средства.

В някои случаи човек може да бъде инфектиран с някоя от сексуално предаваните болести и да няма някакви характерни симптоми, които да индицират заболяване. В други случаи тези заболявания могат да бъдат предадени от болна бременна жена на нейното дете.

Кои са някои от по-характерните симптоми на сексуално предаваните болести?
– отделяне на секрет с нехарактерен цвят и мирис от вагината или пениса;
– чувство на парене в областта на половите органи;
– сърбеж;
– парене при уриниране;
– дискомфорт в долната част на корема;
– болка по време на полов контакт;
– увеличаване на лимфните възли в близост до половите органи и покачване на стойностите на температурата.

Симптомите на полово предаваните болести не винаги са явни и лесно разпознаваеми. Ако смятате, че може да сте заразени и сте имали непротектиран полов контакт по-добре се консултирайте с лекар, който да назначи нужните тестове за установяване на вашето здравословно състояние.

Важно е да откриете навреме заболяването и да започнете лечение. Освен това трябва да информирате вашите партньори, с които сте имали сексуални контакти наскоро също да се изследват.

Има някои често срещани заболявания, които не се предават задължително чрез полов контакт, но могат да бъдат много обезпокоителни. По-често срещаните от тях са:

Бактериална вагиноза. Това заболяване се проявява при настъпване на дисбаланс в нормалната бактериална флора на вагината в резултат на по-активен сексуален живот. Характеризира се с отделяне на жълтеникав секрет от вагината.

Срамните въшки са също често срещани и не се дължат задължително на по-активен сексуален живот. В някои случаи хората могат да се заразят със срамни въшки при спане в едно легло, използване на общи кърпи и дрехи. Симптомите на срамните въшки са силен сърбеж в областта на половите органи, възпаление в половата областа в резултат на усиления сърбеж.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!