Начало / Секс и здраве / Как да се предпазите от сексуално-предавани инфекции?

Как да се предпазите от сексуално-предавани инфекции?

май 29, 2015

Сексуално-предавани са тези инфекции, които се получават след сексуален контакт. Понякога инфекциите могат да се предадат дори и след кожен контакт. В повечето случаи предаваните по полов път инфекции могат да бъдат предотвратени, ако се отнасяте отговорно към избора си на партньор и използвате предпазни средства. Единственият начин, чрез който може да сте сигурни, че няма да се заразите е да се въздържате от сексуални контакти. Това обаче не е решение, което всеки е готов да вземе. За щастие има и други начини, чрез които може да намалите риска от заразяване. Някои от тях са:

Бъдете моногамни – този вид връзки крият по-малък риск от заразяване.

Не избързвайте при сексуален контакт – избягвайте вагинален или анален секс с нов партньор преди и двамата да се изследвате за сексуално-преносими инфекции. Оралният секс крие по-малко рискове, но все пак е препоръчително използването на презерватив, за да се предпазите от директен контакт между кожата на пениса и устната лигавица.

Ваксинирайте се – ранната ваксинация преди започването на полов живот може да бъде ефективна при предпазването от някои сексуално-преносими инфекции. Има налична ваксина срещу човешкия папиломен вирус (ЧПВ), хепатит А и Б. Специалистите препоръчват прилагането на ваксина срещу ЧПВ за момчета и момичета на възраст между 11 и 12 години. Обикновено ваксината срещу хепатит Б се прилага още при раждането, а ваксината срещу хепатит А може да се направи след навършване на една година. Освен това тези ваксини могат да се приложат и на хора, които не са били ваксинирани в миналото и нямат създаден имунитет срещу тези заболявания.

Използвайте презерватив при всеки сексуален контакт – не трябва да забравяте, че при всеки сексуален контакт трябва да използвате презерватив, без значение дали е контактът е вагинален, анален или орален. Трябва да не забравяте, че презервативите само намаляват вероятността от заразяване и е препоръчително да се изследвате редовно. Освен това оралните контрацептиви или вътрематочните устройства за предпазване от нежелана бременност не предпазват от полово-предавани инфекции.

Комуникирайте с партньора си – преди сексуален контакт говорете с партньора си относно очакванията си и на какво мнение е за безопасния секс. Обсъдете какви са сексуалните ви желания.

Говорете с децата си – в последно време тийнейджърите стават полово активни на много крехка възраст и много от тях не знаят за опасностите, на които могат да се подложат и какъв е рискът от заразяване с полово-предавани инфекции. Тук ролята на родителите е изключително важна. Говорете с децата си и им обяснете колко важно е да използват предпазни средства при сексуален контакт и им обяснете, че сексът е важна стъпка, която не трябва да предприемат ако не са подготвени за това.