Начало / Секс и здраве / Как влияе депресията на сексуалния живот?

Как влияе депресията на сексуалния живот?

мар. 20, 2014

Депресията може да повлияе на всеки един аспект от нашия живот, включително секса и взаимоотношенията между партньорите. Това е изключително неприятно, защото здравата връзка по принцип може да се отрази добре на хората с депресия и да подобри тяхното състояние, защото когато човек се чувства тъжен най-много се нуждае от подкрепа и любов от своите близки.

Според определението за депресия това е състояние, при което човек загубва интерес или удоволствие от извършването на дейности, които преди са му доставяли удоволствие. Това може да се отнася за прости неща, като някои хобита и интереси на пациента, може да се засегне и сексуалния живот на пациента и взаимоотношенията му с неговия партьор. Тази промяна в пациента с депресия се отразява и на неговия партньор.

Какво би могло да се случи ако вашият партньор страда от депресия?

Депресираните хора обикновено се чувстват изолирани. Те чувстват липса на енергия за изпълнение на ежедневните задачи и трудно поддържат взаимоотношенията си със своя партньор, както преди.

Това като резултат може да накара партньорът, който не страда от депресия да се почувства нежелан. Лошото настроение на пациента с депресия може да бъде объркано с враждебност или с нежелание за поддържане на взаимоотношенията с партньора. За  близките на болни с депресия е много трудно да бъдат спокойни, когато човекът, когото те обичат най-много се държи странно и изглежда нещастен. Опитайте се да приемете тези промени в партньора си като следствие на болестта и знайте, че след време това ще се промени и той ще възвърне предишното си аз.

Ние все още не знаем достатъчно какви химически промени настъпват в мозъка на пациентите с депресия и все още няма достатъчно проучвания върху това как тези промени влияят върху сексуалните желания на пациентите.

От клинична гледна точка обаче се знае, че депресивното заболяване повлиява върху всички системи на организма и като цяло забавя тяхната дейност. По такъв начин се повлиява например режима на сън на пациентите с депресия, които често се оплакват от трудности при заспиване.

Всяка една дейност, която изисиква енергия, спонтанност и дообра координация може да бъде засегната от депресията, включително и секса. За съжаление, голяма част от пациентите, страдащи от депресия загубват интерес от секса.

При мъжете влиянието на депресията върху мозъчната дейност води до загуба на интерес от секса и в много случаи еректилни проблеми. При жените също има намаляване на удоволствието и желанието за сексуална близост  и трудности при достигане на оргазъм.

Тези проблеми при пациентите с депресия обикновено отзвучават с подобряване на тяхното състояние. Дори именно повишаването на желанието за сексуална близост може да бъде един от първите признаци за отзвучаването на депресията.

Как пациентите с депресия могат да подобрят своето състояние?

Някои дни ще изглеждат по-добри от други. Именно в тези дни се опитвайте да правите неща, които ви доставят удоволствие и да покажете своята привързаност към партньора си. Опитайте се всеки ден да се разхождате с партньора си. Разходката не само ще ви освежи, но и ще доведе до освобождаването на един от хормоните на щастието в мозъка – ендорфин. Така може да подобрите в известна степен своето настроение.

Дори и в най-лошите си дни се опитайте да откриете положителното. Опитайте се да тренирате мозъка си да открива красивото в средата, която ви заобикаля. Слушайте музиката, която обичате, колкото се може по-често, защото тя ще ви зареди с положителни емоции. Имайте вяра, че с времето депресията ще изчезне и ще можете да се наслаждавате на живота, както преди.