Начало / Секс и здраве / Каква е причината за болката при секс за първи път

Каква е причината за болката при секс за първи път

ян. 30, 2013

При първият полов контакт голяма част от момичетата могат да изпитат болка и да се появи леко кървене. По принцип болката не е много силна, но може да се влоши ако по това време момичето страда от уринарна инфекция или киста на яйчника. Емоционалните проблеми също могат да окажат влияние на усещанията по време на първия полов контакт.

Кървенето при секс за първи път се появява поради разкъсването на химена. Той представлява тънка мембрана, която покрива входа на вагината. Понякога момичетата може да са разкъсали химена си преди това без да са разбрали при употребата на тампони например. Разкъсването на химена при секс също така води и до неприятни болкови усещания у жената.

Друга причина за болка по време на първия полов контакт е недостатъчното овлажняване на вагината. Прекаленото притеснение и напрежение, които може да изпитва момичето преди първия полов контакт могат да станат причина за сухота в областта на вагината и болезнен секс. Този проблем може да се реши и с помощта на лубриканти, които да спомогнат за нужното овлажняване.

Ако болката, която момичето изпитва при секс се усеща дълбоко в коремната област това е знак, че може да се касае за по-сериозен медицински проблем, който засяга нейната матка или яйчници. Такива състояния могат да са яйчникова киста, ендометриоза, тазова възпалителна болест.

Сексът може да е болезнен ако не сте достатъчно отпуснати или възбудени. За това отделете време за любовна игра и се опитайте да се отпуснете максимално преди самият полов контакт. По такъв начин това ще доведе и до отпускане на вагината и по-лесно проникване на пениса.

Мъжете също могат да изпитат болка при първия си секс. Болестта на Пейрони е една от водещите причини при мъжете. При нея има разрастване на фиброзна тъкан в областта на пениса, което води до неговата деформация. Други причини са болести на уринарния тракт, псориазис и дерматит.

Сексът трябва да бъде приятен както за жената така и за мъжа, затова е добре те да направят всичко възможно да се отпуснат и да създадат приятна атмосфера, която да направи този момент още по-незабравим и наситен с приятни емоции.

Прочетете за:
Химен (девствена ципа) – hymen