Начало / Секс и здраве / Опасен ли е сексът след миокарден инфаркт?

Опасен ли е сексът след миокарден инфаркт?

дек. 19, 2014

Сексът е важна чат от живота на хората. Поради тази причина те трябва да бъдат информирани за това дали сексът след прекаран миокарден инфаркт крие рискове.

Ново проучване обаче показва, че за съжаление много често пациентите не получават съвет от лекарите си за това дали и кога е безопасно да правят секс след инфаркт.

Учени от университета на Чикаго са интервюирали 3501 пациента с инфаркт в 127 болници в САЩ и Испания през периода 2008 – 2012 г. Средната възраст на участниците е била 48 години, като 60 % са били жени. По-голямата част от пациентите са били сексуално активни в годината преди да получат инфаркт.

Резултатите от проучването са показали, че само 12 % от жените и 19 % от мъжете са провели разговор със своите лекари относно безопасността на секса. Едва една трета от тях са били посъветвани, че могат да се върнат към нормален сексуален живот без да се ограничават. На останалите пациенти е било казано да се въздържат от сексуални контакти, да бъдат по-пасивни или да внимават да не учестяват сърдечната си дейност.

Американската кардиологична асоциация и Европейската общност по кардиология препоръчват относително бързо връщане към сексуална активност след прекаран неусложнен или лек миокарден инфаркт.
Хората прекарали инфаркт често ограничават половите си контакти, тъй като се страхуват, че това може да предизвика нов инфаркт.

Лекарите трябва да информират пациентите си, че в повечето случаи те могат да се върнат към нормалната си физическа активност, включително и сексуална. При поява на гръдна бола, задух или друг обезпокоителен симптом обаче трябва да прекъснат дейността и да потърсят лекарска помощ.

Проучването е публикувано в списанието на Американската кардиологична асоциация – Circulation.

Последни публикации