Начало / Секс и здраве / Преждевременна еякулация

Преждевременна еякулация

апр. 24, 2013

Преждевременна еякулация е тази, която настъпва кратко след пенетрация и без това да бъде желано от мъжа. Това е едно от често срещаните състояния при мъжа, заради което те търсят помощта на специалист. Докато преждевременната еякулация настъпва рядко и непоследователно, това не трябва да тревожи мъжа. Но ако при даденият пациент еякулацията редовно е преждевременна, тогава консултацията със специалист е наложителна. 1 от 3-ма мъже се оплакват от преждевременна еякулация.

Какви са причините за преждевременна еякулация?

Точната причина за преждевременната еякулация не е ясна. Преди се считаше, че проблемът е единствено психологически, но наскоро се установи, че състоянието се предизвиква от съвместното действие на психологически и биологични фактори.

Психологически причини

– притеснение относно сексуалните способности – това често е една от основните причини за настъпване на преждевременна еякулация. Разговорът с партньора би могъл да помогне за справяне с проблема. Опитайте се да се успокоите преди да пристъпите към сексуален контакт и ще забележите как проблемът сам ще отзвучи.

– проблеми в отношенията между партньорите – ако между партньорите има напрежение, поради спорове или неразбирателство, това може да се отрази и на техния сексуален живот и представянето на мъжа по време на полов акт.

Биологични причини

– промяна в хормоналните нива;
– абнормна активност на рефлексната еякулаторна система;
– проблеми с щитовидната жлеза;
– възпаление на простатата или уретрата.

Какво може да направите, за да се предпазите от преждевременна еякулация?

Ако усетите, че нивата на възбуда при полов контакт още в началото силно се надигат и вие приближавате оргазъм, поемете си дълбоко дъх и мислете за нещо различно, по възможност нещо, което ви отегчава. Когато възбудата намалее може да продължите сексуалния контакт.

Ако усетите, че достигате оргазъм, извадете пениса от партньора си и постойте така известно време, докато усетите, че сте по-спокойни. Чрез започването и спирането на сексуалния контакт може да се научите да удължавате времето за еякулация.

За предотвратяване на преждевременната еякулация могат да се използват десензитиращи кремове, които се нанасят на върха на пениса и действат като локален анестетик. По-дебелите кондоми могат също да намалят чувствителността на пениса и така да се удължи времето за еякулация.

Прочетете за:
Видове нарушения в еякулацията