Начало / Симптоми / Безсъние

Безсъние

сеп. 1, 2013

Безсънието представлява нарушение на съня, при което пациентите могат да се оплакват от трудно заспиване вечер, трудно поддържане на съня през цялата нощ или и двете. Обикновено пациентите, страдащи от безсъние сутрин се събуждат уморени и се затрудняват в изпълнението на ежедневните си задачи. Безсънието може да влоши не само професионалното представяне на пациента, но и неговото настроение, здраве и качество на живот като цяло.

Всеки човек се нуждае от различно количество сън. Повечето възрастни се нуждаят от 7-8 часа сън нощем. Много от нас са страдали от безсъние за кратък период от време поради различни причини, но има и много хора, при които безсънието е хронично състояние.

Има два вида безсъние – първично и вторично

Първичното безсъние е състояние, при което пациентът има трудности със заспиването или поддържането на съня, които не могат да бъдат свързани с някакво заболяване.

Вторичното безсъние е безсъние, което се дължи на заболяване като например артрит, рак, употреба на медикаменти или определени субстанции.

Безсънието се характеризира с:

 • трудно заспиване вечер;
 • събуждане през нощта;
 • чувство на умора и сънливост през деня;
 • много ранно събуждане сутрин;
 • раздразнителност, депресия или тревожност;
 • главоболие.

Причините за поява на безсъние могат да бъдат следните:

 • Стрес

Притесненията относно работа, училище, здравето или семейството може да поддържат мозъка ви активен през нощта и по този начин заспиването вечер да бъде затруднено. Стресовите събития като например смърт на близък човек, развод или загуба на работа също могат да влошат съня ви и да доведат до безсъние.

 • Депресия

При депресията пациентите се оплакват или от прекалена сънливост или от безсъние. Това оплакване се дължи на химическия дисбаланс, който настъпва в организма при депресия. Много често безсънието съпътства и други психологически проблеми.

 • Медикаменти

Много лекарствени средства могат да повлияят на съня. Към тях спадат някои от антидепресантите, лекарства за кръвно налягане, кортикостероиди, противоалергични средства. Някои от лекарствата, които се продават без рецепта също могат да доведат до безсъние като например таблетки за отслабване, медикаменти за копиране на болка. Причината е, че тези медикаменти съдържат в себе си кофеин и други стимуланти, които могат да превъзбудят мозъка ви.

 • Кофеин, никотин и алкохол

Напитките, съдържащи в себе си кофеин като кафе, чай, кока кола са познати като стимуланти. Пиенето на кафе късно следобед или вечерта може да ви държи будни до късно вечер. Никотинът, който се съдържа в цигарите е също стимулант и може да подсили вашето безсъние. Алкохолът, като цяло е седатив и може да ви помогне да заспите по-лесно, но той нарушава по-дълбоките фази на съня и след употреба на алкохол може да се будите много по-често през нощта.

 • Заболявания

Ако имате заболяване, което ви причинява хронична болка или нарушава вашето дишане, като сънна апнея например вие може да развиете безсъние. Заболявания, които често се асоциират с безсъние са например:

– артрит
– ракови заболявания
– белодробни заболявания
– гастроезофагеална рефлуксна болест
– болестта на Алцхаймер
– болестта на Паркинсон.

 • Промяна в работната среда или работния график

Пътуването късно през нощта, работата нощем или от много рано сутрин могат да нарушат режима ви на сън и да влошат съня ви. Вашият организъм работи като часовник и направлява вашето тяло във всяка една дейност включително и режима на сън.