Начало / Женско здраве / Билки и хранителни добавки, които са подходящи при менопауза

Билки и хранителни добавки, които са подходящи при менопауза

апр. 27, 2016

менопауза

Менопаузата е фаза, от живота на жената, която слага край на нейните репродуктивни възможности. Тази промяна е обикновено постепенна и настъпва между 45 и 50 годишна възраст. Менопаузата често се съпътства от редица симптоми, които варират по интензивност и продължителност при всяка жена. По-честите симптоми при менопауза са:

  • горещи вълни
  • раздразнителност
  • безсъние
  • вагинална сухота
  • депресия.

Тези симптоми се дължат на драматичния спад в производството на женския полов хормон естроген. Симптомите при менопауза могат да бъдат много неприятни и да пречат на жената да изпълнява ежедневните си дейности. Много жени прибягват до използването на различни хранителни добавки и билки, които да облекчат техните оплаквания. Някои от тях са:

Разклонена цимицифуга

Растението прозлиза от северна Америка и се смята, че може да помогне за облекчаване на нощните изпотявания, от които се оплакват много жени в менопауза. Все още няма достатъчни проучвания, които със сигурност да потвърдят това свойство на растението, но то вече се използва в много от хранителните добавки, които се предлагат при менопауза.

Витекс

Мног често жените в пременопауза изпитват симптоми, подобни на тези на пременструалния синдром (ПМС). От векове в народната медицина за лечението на тези симптоми се използват зрънцата на растението витекс.

Ленено семе

Лененото семе и олиото получено от него може да помогне на някои жени с по-леки оплаквания през менопаузата, особено при нощно изпотяване. Лененото семе е много добър източник на лигнани, които спомагат за баланса на женските полови хормони.

Гинко билоба

Традиционно екстрактът от листата на растението гинко билоба се използва за подобряване на паметта, концентрацията и настроението, които могат да бъдат понижени по време на менопаузата.

Див сладък картоф

Таблетките и кремовете, които съдържат сладък картоф са много популярни като възможни алтернативи на хормоналната терапия, която се препоръчва по време на менопауза. Някои от естествените съставки, които се съдържат в сладкия картоф според учените много наподобяват на естрогена и прогестерона.

Женшен

Няколко проучвания са открили доказателства, че различните видове женшен могат да помогнат за подобряване на живота на жените по време на менопаузата. За женшенът вече се знае, че подобрява настроението и съня.

Омега-3 мастни киселини

Когато депресията се прояви по време на менопаузата, повишаването на приема на храни, с високо съдържание на омега-3 мастни киселини може да помогне за нейното облекчаване. Приемът на омега-3 под формата на капсули от рибено масло помага при раздразнителност и тревожност, които са чести симптоми при менопауза.