Начало / Женско здраве / Домашни методи за справяне с вагиналната сухота

Домашни методи за справяне с вагиналната сухота

ян. 10, 2017

вагинална сухота

Много жени по света се борят с проблема вагинална сухота. Той е особено чест след настъпване на менопауза, но дори и жени, които още не са навлезли в менопауза се оплакват от сухота в тази област. Най-честата причина за вагинална сухота е хормоналния дисбаланс, но някои други фактори също могат да повлияят.

За жените, които са сексуално активни сухотата на вагината може да причини значителен дискомфорт. Ако вагината не е добре овлажнена триенето по време на секс ще раздразни и разрани влагалищната лигавица, а това може да доведе до възпаление след това. С някои домашни средства може да успеете да се справите с вагиналната сухота. Ето и някои от тях:

Ленено семе

Лененото семе е изключително полезно за нашето здраве и помага включително при сухота на вагината. Олиото от ленено семе е много ефективно, защото води до покачване на нивата на хормона естроген и по този начин подобрява овлажняването.

Счукайте семена от ленено семе, за да извлечете олиото от тях. Полученото олио може да добавяте към напитки, като смути, към салати, зърнена закуска или друга храна по ваш избор.

Соя

Соевите продукти, подобно на лененото семе при консумация също покачват нивата на естрогена. Ако добавите соя към хранителния си режим ще забележите, че оплакванията ви от вагинална сухота са намалели. Освен това в соята се съдържат още много други полезни вещества, които могат да ви помогнат за облекчаване и на някои симптоми, характерни за менопаузата, като нощно изпотяване и топли вълни.

Риба

В рибата се съдържат омега-3 мастни киселини, които също могат да помогнат за по-доброто овлажняване на вагината. Най-подходящи са филето от риба тон и сьомга.

Витамин Б

За витамините от група Б се знае, че помагат за намаляването на стреса в организма, който също може да бъде причина за вагинална сухота. Освен това тези витамини стимулират образуването на червени кръвни клетки, а когато кръвните клетки са в по-голямо количество успяват да доставят достатъчно кръв, наситена с кислород и хранителни вещества към всички части на тялото, включително и областта на вагината.

Кокосово масло

В кокосовото масло се съдържат много полезни мазнини, които могат да помогнат за естествената хидратация на тялото. Може да го използвате като лубрикант или като хранителна добавка. Освен това кокосовото масло е много добър източник на витамин Е, който стимулира образуването на вагинален секрет.

Сминдух

Сминдухът има много добър ефект при лечението на вагинална сухота. Той помага за възстановяването на нивата на естроген. За да се възползвате от неговите полезни свойства накиснете шепа семена от сминдух в чаша вода за през нощта. На сутринта премахнете семената от водата и я изпийте. Повторете тази процедура няколко пъти, докато усетите подобрение на състоянието ви.