Начало / Женско здраве / Какво представляват цервикалните полипи

Какво представляват цервикалните полипи

мар. 27, 2013

Маточната шийка свързва матката с влагалището. Цервикалните полипи са разраствания в областта на маточната шийка.Те имат мека консистенция с червеникав цвят. Големината им варира и могат да са единични или множествени. В повечето случаи цервикалните полипи не са злокачествени. Тъй като в областта на шийката на матката могат да се наблюдават туморни формации е важно всяко едно разрастване в тази област да бъде наблюдавано отблизо и с особено внимание.

Причината за поява на цервикални полипи все още не е напълно изяснена, но се счита, че те могат да се дължат на възпаление в тази област. Те също така могат да се появят и в резултат на неправилен отговор на организма на жената към хормона естроген.

Честотата на полипите на маточната шийка нараства значително при жени след 20 годишна възраст, които са раждали. Много рядко може да се наблюдава полип при момиче, при което все още не е започнала менструацията.

Някои жени с цервикални полипи нямат никакви симптоми и при тях те се откриват инцидентно при профилактичен преглед. При други може да се наблюдават някои по-характерни симптоми:

– кървене след полов контакт;
– кървене, което не е свързано с менструалния цикъл;
– кървене след настъпване на менопауза.

Рядко цервикалните полипи могат да се инфектират с бактерии и това да доведе до отделяне на вагинален секрет.

Какво е лечението на цервикалните полипи?

Най-често полипите на маточната шийка се отстраняват. Това може да се извърши и амбулаторно. Полипът се захваща здраво в основата и премахва със специални щипци. В основата на полипа се поставя разтвор, който да предотврати кървене. В повечето случаи обаче не е нужно премахването на полип на маточната шийка ако той не кърви и не създава някакъв дискомфорт у жената.

Важно е ако жената забележи, че има кървене между менструалния цикъл или след сексуален контакт да се консултира със своя лекуващ лекар за доизясняване на диагнозата.Това е нужно, за да бъдат изключени някои по-сериозни заболявания, които биха довели до тези оплаквания.

Прочетете за:
Полипи на матката – ендометриални полипи