Меню

Намалената физическа активност е най-големият рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания при жени над 30 години, показва ново австралийско проучване.

Специалисти предупреждават, че е необходимо да се обърне по-сериозно внимание на жените за рисковете, които крие обездвижването, тъй като то има не по-малко значение от другите рискови фактори, като например затлъстяването.

Учени от Университета на Куинсланд, Австралия са проследили здравословното състояние на повече от 30000 жени, родени през 20-те, 40-те и 70-те години на миналия век.

Те са установили, че тютюнопушенето е най-важният рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания при жени под 30 години. При жените над 30 години обаче водещо значение има липсата на физическа активност.

Усилията за стимулиране на хората да се откажат от тютюнопушенето трябва да продължат, но е нужно да се обърне внимание и на важността на спортуването.

Ако отделяте поне по 30 минути на ден, пет дни в седмицата, за да тренирате, ще забележите значително подобрение в цялостното си здравословно състояние и ще понижите риска от сърдечно-съдови заболявания с 50 %.

Освен обездвижването и тютюнопушенето, други рискови за сърцето фактори са затлъстяването, повишеният холестерол и високото кръвно налягане. Тяхното контролиране е от съществено значение за намаляване на вероятността да развиете сърдечно заболяване.

Проучването е публикувано в Британското списание за спортна медицина.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!