Начало / Женско здраве / Обездвижването крие риск за сърцето при жени над 30 години

Обездвижването крие риск за сърцето при жени над 30 години

май 9, 2014

Намалената физическа активност е най-големият рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания при жени над 30 години, показва ново австралийско проучване.

Специалисти предупреждават, че е необходимо да се обърне по-сериозно внимание на жените за рисковете, които крие обездвижването, тъй като то има не по-малко значение от другите рискови фактори, като например затлъстяването.

Учени от Университета на Куинсланд, Австралия са проследили здравословното състояние на повече от 30000 жени, родени през 20-те, 40-те и 70-те години на миналия век.

Те са установили, че тютюнопушенето е най-важният рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания при жени под 30 години. При жените над 30 години обаче водещо значение има липсата на физическа активност.

Усилията за стимулиране на хората да се откажат от тютюнопушенето трябва да продължат, но е нужно да се обърне внимание и на важността на спортуването.

Ако отделяте поне по 30 минути на ден, пет дни в седмицата, за да тренирате, ще забележите значително подобрение в цялостното си здравословно състояние и ще понижите риска от сърдечно-съдови заболявания с 50 %.

Освен обездвижването и тютюнопушенето, други рискови за сърцето фактори са затлъстяването, повишеният холестерол и високото кръвно налягане. Тяхното контролиране е от съществено значение за намаляване на вероятността да развиете сърдечно заболяване.

Проучването е публикувано в Британското списание за спортна медицина.