Лекарството метформин, използвано за лечение на захарен диабет тип 2 може да помогне в борбата със злокачествените заболявания.

Няколко нови проучвания изследват ефекта на метформин при пациенти с различни злокачествени тумори, като меланом, рак на панкреаса, белодробен карцином, рак на простатата.

Резултатите показват, че метформина инхибира растежа на повечето тумори.

Учени от Университета на Тексас са наблюдавали 302-ма пациента със захарен диабет и рак на панкреаса, като 117 от тях са приемали метформин. Участниците в проучването, които са приемали метформин са имали 32 % по-нисък риск от смърт, в сравнение с участниците, които не са приемали лекарството.

Британски учени са установили, че метформина в комбинация с инхибитори на съдовия ендотелен растежен фактор е много по-ефективен в блокирането на туморния растеж.

Предишни проучвания показват, че метформина повишава активността на ензим, който потиска туморния растеж.

Изненадващ факт е, че мотформина е евтино и достъпно лекарство.

Необходими са още много изследвания, за да се потвърдат антиканцерогенните ефекти на метформина.

Резултатите от проучванията са представени на среща на Американската асоциация за ракови изследвания в Чикаго.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!