Начало / Женско здраве / Ранното или късно менархе повишава риска от сърдечни заболявания

Ранното или късно менархе повишава риска от сърдечни заболявания

дек. 16, 2014

Британски учени свързват появата на първата менструация (менархе) преди 10 или след 17 годишна възраст с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания по-късно през живота на жената.

Те са използвали данните от проведено във Великобритания скринингово изследване за рак на гърдата през периода от 1996 до 2001 г. Участие са взели над 1.2 милиона жени на възраст от 50 до 64 години. При 25 % от тях първата менструация е настъпила на 13 годишна възраст. Жените с менархе преди 10 годишна възраст са били 3.9 % от всички участнички, а при 1.4 % от жените първата менструация е настъпила след 17 г.

Учените от Оксфордския университет са установили, че жените, чиято първа менструация е настъпила преди 10 годишна възраст са имали 27 % по-голяма вероятност да страдат от исхемична болест на сърцето по-късно през живота си. Рискът е бил 23 % по-висок за жените с менархе след 17 г. Най-нисък риск са имали жените с менархе на 13 г.

Тази връзка е съществувала сред жени от всички социални групи, независимо от това дали са били с нормално или с наднормено тегло и дали са пушили цигари.

Подобна, но по-слаба корелация е била установена и между ранното или късно начало на пубертета и риска от инсулт или от усложнения от артериална хипертония.

Това проучване показва, че възрастта на която започва първата менструация може да има дълготрайни последици за здравето на кръвоносните съдове на жената. Причината за това обаче остава неизвестна.

Авторите на проучването съветват жените на средна възраст да положат усилия за отстраняването на рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, като например тютюнопушене, високо кръвно налягане и висок холестерол.

Проучването е публикувано в сп. Circulation.

Прочетете за:
Менархе – какво трябва да знаем?