Начало / Заболявания и състояния / Уши, нос, гърло / Изкривяване на носната преграда

Изкривяване на носната преграда

фев. 10, 2014

На латински: Deviatio septi nasi
На английски: Nasal septum deviation

Определение: Изкривяването (девиацията) на насната преграда се дефинира като промяна в положението и формата на носната преграда, които имат функционално и естетично значение.

Етиопатогенеза: В зависимост от етиологичния фактор изкривяванията на носната преграда биват:

 • Идиопатични – в тази група се включват изкривяванията от вродено естество, както и тези, възникнали поради несъответствие в растежа на носната преграда и костната ѝ рамка. Аденоидните вегетации, хроничните ринити и синуити са най-честите причини за нарушения в развитието на костно-хрущялния скелет на носната преграда. Те затрудняват носовото дишане и преобладава дишането през устата, което води до неправилно развитие на горната челюст – тясна алвеоларна дъга и високо готическо небце. При това растящата носна преграда не се побира в тясната костна рамка и се изкривява. Същите изменения се наблюдават и при задръжка на развитието на костите на лицето по различни други причини.
 • Травматични – дължат се на нелекувани или неправилно лекувани травми на външния нос, които може да възникнат:
  – по време на раждане в резултат на родова травма или използване на форцепс;
  – след прохождането на детето травматизмът на носа зачестява;
  – с растежа на скелета на носната преграда, девиациите на носния септум се увеличават,  особено след 7-10 – годишна възраст, когато прорастват постоянните зъби.
 • Компенсаторни – получават се вследствие от притискане на носната преграда от дълго съществуващи едностранни носни полипи, хипертрофия на долната носна конха, булозна средна носна конха, тумор в носа. Носната преграда може да се изкриви още и при заболяванията ѝ (хематом на носната преграда, перихондрит, периостит) или при общи заболявания (рахит).

Клинична картина: Клиничните прояви зависят от степента, локализацията и вида на изкривяването. Изкривяването на носната преграда се характеризира със следната симптоматика:

1. Функционални нарушения:

 • затруднено носово дишане: изразява се в различна степен, като може да бъде едностранно и по-рядко двустранно. Двустранното затруднено носово дишане се дължи най-често на компенсаторна хипертрофия на долната носна конха, на S – образното изкривяване и застойните и катарални изменения в носната лигавица.
  Затрудненото носово дишане създава благоприятни условия за развитието на често рецидивиращи или хронични хреми, синуити, катари на Евстахиевата тръба, отити, ринофарингити, ларингити и др. То може да е причина и за вторична деформация на лицевия скелет – аденоиден фациес.
 • може да се появят проблеми с обонянието – хипосмия или аносмия;
 • шиповете и гребените на носната преграда, допирайки страничната носна стена, причиняват рефлекторни прояви като упорито главоболие в челната област, сълзотечение, вазомоторен ринит, кашлица, ларингоспазъм, бронхиална астма и др.

2. Козметични нарушения.

Диагноза: Поставя се въз основа на:

1. Анамнезата.
2. Клиничното изследване

 • Оглед на носа
 • Риноскопия – предна и/или средна, с помощта на които се определя степента, местоположението и характерът на деформацията на носната преграда.
 • Рентгенография
 • Риноманометрия – диагностичен метод за обективно изследване на респираторната фунция на носа. С нейна помощ се измерва налягането и скоростта на преминаващия през носа въздушен поток при вдишване и издишване. Повишено налягане се измерва при повишено съпротивление вследствие налични блокажи в носната кухина, които пречат на преминаването на въздушната струя.

Лечение: Извършва се оперативна корекция на носната преграда – септопластика.

Показания за септопластика – нарушено носово дишане с или без патологични промени в съседство или по-отдалечени анатомични области.

Противопоказания за септопластика:
– Остра хрема
– Остри и хронични възпалителни заболявания на кожата на носното предверие и горната устна
– Общи заболявания, представляващи противопоказание за оперативна намеса.

Корективна септопластика – представлява щадяща интервенция, която се провежда под местна анестезия. Извършва се субперихондрално и субпериостално чрез изправяне на деформираните костно – хрущялни структури на място или след изрязване, изправяне и последваща трансплантация.