Начало / Актуални теми / Води ли емоционалното похапване до покачване на теглото

Води ли емоционалното похапване до покачване на теглото

май 20, 2013

Какво представлява емоционалното ядене?

Емоционалното ядене е импулсивно преяждане, когато човек се намира под голямо напрежение. Причината се дължи на някакви сериозни промени, които стават в живота на човек, които водят до чувство за по-трудно засищане и лесно огладняване. При емоционалното ядене човек предпочита да похапва своите любими най-вредни храни. Това като цяло води до нежелано покачване на килограмите, което може да доведе след себе си до сериозни здравословни проблеми – затлъстяване, инфаркт и други.

Много от нас използват храната като бързо успокоително. Всеки от нас си има любима храна, която го успокоява, когато се чувства под напрежение. Затова и често се обръщаме към нея по време на емоционални проблеми. Така нездравословното похапване замества проблемите и вместо да се справяме с тях ние преяждаме.

Така например хората обичат да похапват чипс или пържени картофи, когато се чувстват отегчени. Други пък когато трябва да се справят с периоди на голямо напрежение прибягват до пицата. По време на депресия хората най-често обичат да похапват сладкиши, шоколад, сладолед. Така емоционалното ядене се превръща в начин за компенсиране на емоционален и психически стрес.

Кои са най-честите причини за емоционално похапване?
– Депресия
– Напрежение
– Стрес
– Ниско самочувствие
– Самота
– Проблеми в отношенията с други хора.

Как емоционалното ядене води до покачване на теглото?
При емоционално напрежение човек се обръща към храната и започва да яде повече от нужното, за да се разсее от проблемите и негативните емоции. Най-често се прекалява с мазните и калорични храни вместо със здравословните храни. Така хората неусетно започват да покачват килограми и след време осъзнават, че промяната в теглото им се дължи именно на емоционалното ядене.

Как да се справим с емоционалното ядене?
– Научете някои техники за справяне в стресови ситуации. Научете се да преодолявате ежедневния стрес на работа.
– Разнообразете ежедневието си с различни занимания и хобита, които да отвличат вниманието ви от храната. Може да започнете да майсторите различни неща или дори само да се разхождате всяка вечер.
– Следете какво ядете. Емоционалното ядене води до похапване на нездравословни храни, а оттам и до покачване на теглото и затлъстяване.
– Ако не може да установите какво точно отключва у вас емоционалното ядене се консултирайте с психиатър.

Прочетете за:
Емоционално хранене – как да се справим?