Начало / Хранене и диета / Емоционално хранене – как да се справим?

Емоционално хранене – как да се справим?

авг. 29, 2019

емоционално хранене

Много често моментите, в които имаме силна нужда да похапнем нещо вредно се дължат на емоционално преживяване. Хората намират утеха в храната, съзнателно или несъзнателно. Емоционалното хранене може да се отрази много негативно на телесното ви тегло и да ви попречи, ако искате да започнете хранителен режим, с който да влезете във форма.

Като емоционално хранене се определя това, което се извършва в ситуации, в които човек е напрегнат или разстроен и има нужда от утеха и успокоение и намира това в любимите си храни.

Най-често отключващи фактори за емоционалното хранене са:

  • проблеми с близки и приятели
  • стресови ситуации, свързани с работа
  • умора
  • финансови проблеми
  • здравословни проблеми.

Въпреки, че някои хора действат обратно и консумират по-малко храна, когато са стресирани, повечето прибягват към храната като успокоение, макар че в такива ситуации храненето не е свързано с наслада.

Всъщност вашите емоции могат да станат толкова свързани с храненето ви, че да започнете да посягате към любимите си вредни храни, винаги когато се почувствате стресирани без дори да помислите какво всъщност правите.

Каквито и емоции да ви водят към емоционалното хранене, обикновено резултатът е един и същ. Успокояващият ефект на храната е краткотраен и скоро след това вие отново трябва да се изправите пред същите проблеми и негативни емоции. Допълнително към тях се наслагва и вината, че вместо да се справите с проблемите сте посегнали към храната и сте нарушили хранителния режим към който сте се стремяли.

Как да се справите с емоционалното хранене?

Когато сте осъзнали, че негативните емоции могат да предизвикат у вас емоционално хранене може да предприемете някои стъпки. Може да опитате някой от по-долните съвети:

Водете си дневник на храненията

Записвайте си ежедневно кога, какво и по колко от всяка храна консумирате. Освен това си записвайте как се чувствате през деня. Така с течение на времето може да забележите дали нямате някакъв установен неподходящ режим на хранене и дали случаите в които сте похапнали повече от нужното, не е било в момент, в който сте били разстроени.

Направете си списък с какво може да замените храната, когато сте напрегнати или разстроени.

Обмислете алтернативи на храната, които могат да я заменят в моментите, в които имате нужда от успокоение. Ако например се чувствате самотни и в такива ситуации посягате към вредни храни, може вместо това да се обадите на близък приятел. Опитайте се да намерите и да си запишете различни алтернативи и поставете този списък на видно място, за да ви напомня, че храненето не е единствената дейност, която може да ви успокои и в която да намерите утеха.

Бъдете внимателни

Всеки път когато ви се прииска да похапнете нещо си помислете наистина дали сте гладни. Ако прецените, че не сте гладни наистина си помислете каква е причината да посегнете към храната и дали зад това желание не стоят някакви емоции, които са ви завладели.

Потърсете помощ

Ако усещате, че емоционалното хранене започва да се отразява негативно както на тялото ви, така и на живота ви като цяло, потърсете помощ от специалист. Много често зад тези вредни навици се крият неприятни преживявания в миналото, които хората не са преодолели и които се отразяват негативно върху всички аспекти от живота.