Начало / Заболявания и състояния / Урология / Стриктура на уретрата

Стриктура на уретрата

юли 8, 2013

На латински: Strictura urethrae
На английски: Urethral stricture

Определение: Стриктурата на уретрата представлява стеснение на нейния просвет в резултат на образуване на съединителна тъкан в определен участък. Отделянето на урина и семенна течност е нарушено. Това патологично състояние се среща много по-често при мъжете. Стеснението на женската уретра е изключително рядко, поради анатомичните й особености (къса дължина).

Етиология: Най-често стриктурите на женската уретра се дължат на травма при сексуален контакт или на продължително раждане.

При мъжете според причината стриктурите могат да бъдат няколко вида:
1. Травматични – при различни видове травми
– външни: индиректни идиректни травми върху уретрата
– вътрешни – от конкременти, катетри, инструменти,чужди тела.
2. Поствъзпалителни – те са резултат от прекаран възпалителен процес (гонококов уретрит, негонококови уретрити и периуретрити и др.).
3. Естрогенни – при болни с карцином на простатната жлеза, употребяващи продължително време и в големи дози естрогенни препарати.
4. Вродени – последица са от непълно резорбиране на клоакалния възел.

Патогенеза: Всички етиологични фактори предизвикват отлагане на колаген и фибробласти в стената на пикочния канал. При напредване на процеса той преминава в спонгиозното тяло на половия член и води до спонгиофиброза.
Стриктурите на уретрата могат да бъдат единични или множествени, по-къси или по-дълги.
Над стеснението уретрата е разширена.
Стената на пикочния мехур може да задебелее с последващо разширение на мехура и задръжка на урина. При тежки случаи може да има разширение на уретерите и бъбречните легенчета.

Клинична картина: Най-честите оплаквания са:
– слаба и тънка струя на урината, нерядко се съобщава за раздвояваща се струя;
– мъчително и продължително уриниране, микцията е с продължителност над 30 секунди;
– чувство за непълно изпразване на пикочния мехур;
– може да настъпи пълна ретенция на урина.

В резултат на стриктурата на уретрата може да се развие остър уретрит или цистит и да се наблюдават симптоми, характерни за възпалителен процес – често уриниране с парене и болка.

Усложнения: Може да възникнат уретрални фистули и периуретрални абсцеси. Последните могат да предизвикат флегмон на скротума и перинеума.

Диагноза: Поставя се въз основа на:
1. Данни от анамнезата за травма, уретрит.

2. Физикалното изследване – при палпация на уретрата се установява, че тя е уплътнена до хрущялна плътност с по-слаба или по-изразена спонгиофиброза. При палпация на супрапубичното пространство може да се намери подутина – т.нар. „globus vesicalis” резултат от хроничната задръжка на урина в пикочния мехур.

3. Изследване на урината:
– рутинно изследване
– урокултура (за установяване наличие на бактериални причинители)
– урофлоуметрия (динамично изследване на функционалните показатели на пикочния мехур).
Първите две изследвания могат да бъдат и негативни, докато при урофлоуметрията се отчита намаление на средната уринна струя от 10ml/s, при норма 20ml/s.

4. Рентгеновото изследване на уретрата дава най-точни данни за мястото на стриктурата и за нейната дължина. Извършва се както ретроградна уретрография (снимка с контрастно вещество, вкарано през пикочния канал), така и микционна уретрография (снимка с контраст по време на микция).

5. Уретроскопията потвърждава диагнозата и установява степента на стеснение. Директната визуализация на уретрата и наличната стриктура се комбинира с евентуална уретротомия.

Диференциална диагноза: Следва да се прави както със заболявания на урерата, така и с тези на съседните органи:
– тумори на простатната жлеза
– тумори на уретрата
– клапи на задната уретра.

Лечение: Лечението на стриктурите на уретрата включва:
1. Дилатация на уретрата – метод, при който се извършва механично разширяване на лумена на пикочния канал в зоната на стеснението му чрез въвеждане на специални инструменти (дилататори) с последователно нарастващ калибър.

2. Вътрешна визуална уретротомия – хирургически метод, при който под оптичен контрол с уретроскоп се срязва стеснения участък с помощта на специално остро ножче (уретротом).

3. Реконструкция на уретрата (уретропластика).

Профилактика: Основно място заемат всички действия целящи премахването на предразполагащите фактори:
– лечение на всички възпалителни заболявания
– премахване на конкременти и чужди тела от пикочния канал
– внимателена катетеризация и ендоскопски манипулации
– избягване на травми от битов и сексуален характер.