Начало / Актуални теми / Артрит при пациенти с болестта на Крон

Артрит при пациенти с болестта на Крон

ян. 13, 2022

артрит при болест на Крон

Артритът е най-честата извънчревна проява при болестта на Крон. Среща се при около 30 % от болните. Обикновено артрит възниква при по-възрастни хора, но свързаният с болестта на Крон артрит се наблюдава при по-млади лица – между 25 и 45 години.

Счита се, че хроничният възпалителен процес в червата може да задейства имунната система да започне възпалителен процес и в ставите. Допуска се, че роля има нарушеният баланс в чревната флора.

Роля вероятно имат и генетичните фактори, тъй като пациентите с болест на Крон, които са носители на HLA-B27 гена по-често развиват артрит.

Наблюдават се следните видове артрит при пациенти с болестта на Крон:

Периферен артрит

Периферният артрит обикновено се изявява по време на обостряне на чревните симптоми. Засягат се главно големите стави на горните и долните крайници – лакътни, коленни, глезенни стави. Болката и подуването могат да се движат между различните стави – мигриращ артрит. Без лечение симптомите продължават от няколко дни до няколко седмици. Периферният артрит обикновено не причинява трайно увреждане на ставите.

По-рядко периферният артрит се изявява независимо от чревните симптоми. Засягат се повече от 5 стави, поради което се нарича полиартрит. Характерно е симетричното засягане на коленните стави и малките стави на пръстите на ръцете.

Аксиален артрит

Аксиалният артрит (спондилит или спондилоартрит) може да се развие месеци преди началото на болестта на Крон, особено при по-млади хора. Причинява болка и скованост в гръбначния стълб.

При засягане на сакроилиачните стави се развива сакроилиит. Причинява болка в долната част на гърба, която може да се разпространява по задната част на едното или и на двете бедра.

Анкилозиращ спондилит

Анкилозиращият спондилит се среща по-рядко, но протича по-тежко. Наблюдава се по-често при хора под 30-годишна възраст, особено при мъже. Възможно е да се появи преди началото на болестта на Крон.

При липса на ефективно лечение може да настъпи трайно увреждане на гръбначните прешлени и значително ограничаване на подвижността на човека.

Болките в ставите могат да бъдат страничен ефект на някои от медикаментите, използвани за лечение на болестта на Крон.

За изключване на други възможни причини за болки в ставите може да се извършат кръвни изследвания, рентгеново изследване, компютърна томография, артроскопия.

Болките в ставите при пациентите с болестта на Крон обикновено са краткотрайни и се повлияват бързо от лечението.

Засягането на гръбначния стълб обаче може да причини трайни увреждания, които по-трудно се повлияват от терапията.

Ранната диагностика и своевременното лечение са от съществено значение. Терапията включва медикаментозно лечение, физиотерапия и промени в начина на живот.

Прочетете за:
Болест на Крон
Болест на Крон – симптоми, усложнения