Начало / Актуални теми / Пемфигус вулгарис – какво представлява?

Пемфигус вулгарис – какво представлява?

окт. 21, 2014

Пемфигус вулгарис е рядко срещано тежко протичащо състояние, което обикновено се съпътства от появата на болезнени мехури по повърхността на кожата на тялото, а също и в устата, гърлото, носа и гениталиите. Мехурите лесно се пукат и след това остават болезнени кожни лезии от зачервена и незаздравяла кожа. Пемфигусът може да се прояви във всяка една възраст, но по-често се наблюдава при хора на средна възраст.

Какви са причините?

Пемфигусът е автоимунно заболяване и в повечето случаи точната причина за неговата поява остава неизяснена. При това заболяване вашата имунна система започва да атакува собствените клетки и тъкани.

В някои случаи пемфигусът може да се прояви като резултат от употребата на някои медикаменти, като например лекарства приемани за лечение на артериална хипертония или хелатиращи агенти. Обикновено този вид пемфигус изчезва след спиране на съответните медикаменти, които са го предизвикали.

Какви са оплакванията на пациентите?

Пемфигусът се характеризира с появата на мехури по кожата и мукозните мембрани. Мехурите могат лесно да се спукат и да оставят болезнени язви, които лесно могат да се инфектират и състоянието на пациентите да се влоши.

Мехурите са с много тънка стена и могат лесно да се разпространяват по цялото тяло включително в областта на устата, гърлото, гениталиите. Кожата под мехурите е зачервена и болезнена.

Ако има образуване на мехури в областта на устата характерното за тях е, че са трудни за отграничаване и при спукване заздравяват много бавно. Пациентите с такива изменения се оплакват от болки при хранене и преглъщане и често отказват да се хранят поради страх от неприятни усещания.

Как се поставя диагнозата?

Тъй като е рядко срещано заболяване и такъв тип мехури се срещат и при други заболявания пемфигусът е трудно за диагностициране заболяване. Вашият лекуващ лекар ще ви разпита подробно за предишни заболявания и какви точно са оплакванията ви в момента.

С помощта на памучен тампон лекарят ще палпира кожата в близост до мехурите, за да провери дали тя има склоност към лесно свличане. Ако боледувате от пемфигус кожата ви ще има склонност към по-лесно свличане при натиск.

Допълнително е препоръчително извършването на кожна биопсия за микроскопско изследване на малка проба кожна тъкан. Тъй като автоимунните заболявания се характеризират с образуване на антитела в кръвта е възможно взимането на кръв за изследване и търсене на специфични антитела.

Какво е лечението?

Целта на лечението е облекчаване симптомите на пациентите и предпазване от усложнения. Препоръчително е лечението да започне възможно най-рано. По-често предписваните медикаменти са:

  • Кортикостероиди – Преднизолон
  • Имуносупресори – Имуран
  • Биологични медикаменти – Ритуксимаб

Ако състоянието на пациентите е тежко и голяма част от тяхното тяло е засегнато от мехури е наложително те да бъдат хоспитализирани и допълнително да им се влеят венозно течности. В някои случаи може да бъде индицирано и извършването на плазмафереза.

Прочетете за:
Пемфигус