Начало / Актуални теми / Белодробна кандидомикоза (гъбички в белите дробове)

Белодробна кандидомикоза (гъбички в белите дробове)

ян. 20, 2020

белодробна кандидомикоза

Белодробната кандидомикоза представлява гъбична инфекция на белите дробове. Може да се развие като самостоятелно заболяване или като усложнение на друго белодробно заболяване.

Среща се при пациенти след продължително лечение с антибиотици, кортикостероиди, цитостатици или с предхождащи заболявания, например захарен диабет, левкемия, сепсис и др.

Какви са причините за белодробна кандидомикоза?

Белодробната кандидомикоза се причинява от над 80 вида гъби от род Кандида (Candida), като с най-голямо значение е Candida albicans. Тези гъбички са част от нормалната микробна флора в устната кухина.

Белодробната кандидомикоза е ендогенна инфекция. Най-често възниква при хематогенна дисеминация или по десцендентен път от сапрофитни гъбички в назофаринкса у имуносупресирани болни.

Какви промени настъпват при белодробна кандидомикоза?

Налице е възпалителна инфилтрация и оформяне на грануломи, съставени от левкоцити и около тях фибробласти, епителоидни клетки, единични гигатски клетки. Такива грануломи се намират в стените на бронхите и алвеоларните прегради.

Какви са симптомите при белодробна кандидомикоза?

Белодробната кандидомикоза протича в две форми – първична и вторична.

Първична кандидоза

Първичната кандидоза може да се изяви като бронхитна или пневмонична форма.

  • Бронхитна форма

При бронхитната форма водещи са следните симптоми: мъчителна пристъпна кашлица, отделяне на храчки, в които има белезникави материи с неприятна миризма, по устната кухина се наблюдава соор. Няма изразени физикални и рентгенови промени.

  • Пневмонична форма

Пневмоничната форма протича по-тежко, с фебрилитет, увредено общо състояние, слузни храчки, понякога примесени с кръв и мембранозни отливки. При аускултация на белите дробове се чуват дребни, влажни, звънливи хрипове. Рентгеновото изследване показва двустранни, лобуларни пневмонични огнища, които понякога се сливат и разпадат.

Вторична кандидоза

Вторичната кандидоза възниква като усложнение на друго основно заболяване – пневмосклероза, рак на белия дроб, захарен диабет, кръвни заболявания. Освен симптомите на основното заболяване е налице фебрилитет, соор по устната кухина.

Хематогенно дисеминираните форми рентгенологично се представят с петнисти сенки в средните и долни белодробни полета със склонност към конфлуиране и абсцедиране.

Как се поставя диагнозата белодробна кандидомикоза?

За поставянето на диагнозата допринасят, клиничното протичане, физикалното изследване, рентгеновото изследване, компютърната томография. Основно значение има микробиологичното изследване на храчки и биопсичен материал от бял дроб. Възможно е да има и положителна хемокултура. Важна роля имат и серологичните изследвания – РСК, реакция преципитация, латексаглутинация, кожно-алергични проби.

Белодробната кандидомикоза трябва да се разграничи от туберкулоза, пневмония, белодробен абсцес и др.

Какво е лечението при белодробна кандидомикоза?

При белодробна кандидомикоза се провежда лечение с противогъбични средства. Прилагат се Nystatin, Ketoconazol в продължение на 1-2 месеца. Други препарати са: Flucytosine, Amphotericin B, Fluconazole. Прилагат се витамин С, витамин А, витамин В комплекс, имунен серум.

При хронични форми с абсцедиране може да се извърши хирургично лечение.

За профилактика на белодробната кандидомикоза се препоръчва промивка на устната кухина с натриев бикарбонат, борекс-глицерин. При продължителна антибиотична или имуносупресивна терапия се препоръчва профилактично лечение с Нистатин, витамин В комплекс.