Начало / Актуални теми / Болести на колянната става – 1-ва част

Болести на колянната става – 1-ва част

фев. 10, 2020

болести на колянната става

Болестите на колянната става (articulatio genus) са много разнообразни. Тя може да бъде засегната от редица патологични процеси, например: възпалителни процеси (артрит, бурсит), дегенеративни изменения (остеоартрит), травми (фрактури, луксации, разкъсване на менискуси, ставни връзки) и др.

Най-честите симптоми при увреждане на колянната става са болка, ограничени движения, оток и деформация на ставата.

Възможно е увреждане на всички структури, изграждащи ставата. Колянната става се формира от:

  • кости – образува се от три кости – бедрена кост (фемур), големия пищял (тибия) и капачето (патела).
  • ставен хрущял – ставните повърхности на костите са покрити от дебел слой ставен хрущял, който предотвратява триенето им
  • менискуси

Латералният (външен) и медиалният (вътрешен) менискус представляват влакнестохрущялни образувания, които коригират несътветствието между ставните повърхности на бедрената кост и тибията.

  • ставни връзки

Във вътрешността на ставата се намират две кръстни връзки (lig. cruciatum anterius et posterius), lig. transversum (свързва менискусите отпред) и lig. meniscofemorale anterius et posterius (свързват съответно медиалният менискус с латералния кондил на бедрото и латералния менискус с медиалния кондил на бедрената кост). Отвън ставната капсула е подсилена от външни връзки – странично от тибиалната и фибуларната колатерални връзки, отзад от коса и дъгообразна задколянни връзки, отпред от връзка на капачето (lig. patellae).

  • сухожилия – сухожилието на четириглавия бедрен мускул
  • синовиални бурси

Капсулата на колянната става образува синовиални торбички (бурси), изпълнени със синовиална течност – супрапателарна, препателарна, инфрапателарна и семимембранозна бурса.

  • мастна тъкан – подкапачно мастно тяло (corpus adiposum infrapatellare).

Ето някои по-чести болести на колянната става:

Аномалии и деформации на колянната става

Валгусна деформация на коляното (genu valgum, Х-байне)

При валгусна деформация на коляното оста на бедрото и оста на подбедрицата сключват отворен навън ъгъл, по-голям от 8 °, а коленете са изкривени навътре и се докосват. Рядко тази деформация е вродена, например поради хипоплазия на бедрения кондил. По-често е придобита – дължи се на травма, рахит, ускорен растеж, детски паралич, затлъстяване, артрит и др.

При валгусна деформация на колянната става е налице несъответствие между ставните повърхности, странично изместване на колянното капаче, вътрешните ставни връзки са разтеглени, а външните са скъсени.

При едностранна деформация пациентите накуцват, а при двустранна ходят клатейки се.

Лечението зависи от причината, довела до гену валгум. Прилагат се етапни редресации и гипсова имобилизация. Ако деформацията не се коригира се извършва хирургично лечение.

Варусна деформация на коляното (genu varum, О-байне)

При варусна деформация на коляното ъгълът, сключен между осите на бедрото и подбедрицата е отворен навътре. Обикновено деформацията е двустранна, като най-голямо раздалечаване има в областта на колената. Болните имат клатеща походка. С напредване на възрастта ставният хрущял се износва и се развива артроза на колянната става. Лечението при гену варум е хирургично.

Рекурвация на коляното (genu recurvatum)

Рекурвацията на коляното представлява деформация на колянната става, при която осите на бедрото и подбедрицата образуват ъгъл, отворен напред. Налице е хиперекстензия на коляното над 5 °.

Причините за възникването на гену рекурватум могат да бъдат вродени и придобити, например нарушения в растежа на тибията, болести на съединителната тъкан, детски паралич, мускулна дистрофия, нестабилност на колянната става поради увреждане на ставните връзки или ставната капсула и др.

Рекурвацията на коляното води до поява на болка в коляното и остеоартроза. Лечението зависи от причината и степента на деформацията.

Изкълчване на колянната става

Изкълчване на колянната става се наблюдава рядко поради здравите връзки на ставата. Възниква при удар върху горната трета на подбедрицата при фиксирано бедро. В зависимост от това накъде се измества тибията се различават предни, задни и странични луксации.

При изкълчване на колянната става се разкъсват кръстните връзки. Ставната капсула се разкъсва най-често отзад. Колянната става е деформирана. Крайникът е скъсен. Възможни са циркулаторни и неврологични усложнения поради притискане, разтягане на съдове и нерви. Лечението се състои в наместване на ставата под пълна анестезия.

Изкълчване на колянното капаче

Изкълчването на колянното капаче може да бъде вродено (напр. дефектно развитие на вътрешния бедрен кондил) и придобито (при травма). Коляното е деформирано. Капачето е изместено навън – върху ръба на латералния кондил или встрани от него. Появява се болка при сгъване на подбедрицата, накуцване. Лечението се състои в наместване на капачето, а при по-тежки случаи се извършва оперативно лечение.

Прочетете за:
Изкълчване на капачето (луксация на пателата)
Заболявания на колянната става – 2-ра част
Проблеми, свързани с колянната става – 3-та част