Начало / Актуални теми / Болести на сухожилията – тендинит, тендиноза, тендинопатия

Болести на сухожилията – тендинит, тендиноза, тендинопатия

сеп. 17, 2019

болести на сухожилията

Сухожилията осъществяват прикрепването на мускулите към костите. Имат различна форма (обли, приплеснати, плоски), биват къси или дълги. Започват в края на мускулното тяло като продължение на мрежесто-фиброзната обвивка на мускулните влакна.

Сухожилията са изградени от снопчета от плътно долепени колагенни влакна. Колагенните влакна са леко вълнообразно нагънати, което обуславя еластичността на сухожилията. Между колагенните снопчета се намира екстрацелуларен матрикс, богат на глюкозаминогликани и клетки – фибробласти. В сухожилията има мрежа от кръвоносни съдове и сетивни нервни влакна. По повърхността на сухожилията се намира тънка обвивка от рехава съединителна тъккан.

Някои сухожилия имат синовиално влагалище. Такива са например сухожилията в областта на китката и ходилото, които преминават през фиброзни канали. Синовиалното влагалище се състои от два слоя – вътрешен (синовиален), който сраства с повърхността на сухожилието и външен (фиброзен), укрепен от плътна фиброзна тъкан. Между двата слоя се намира синовиална течност, която облекчава триенето им.

Под сухожилията и под мускулите може да се намират синовиални торбички (bursae synoviales), които ги отделят от твърди подложки – кости или други сухожилия. Изградени са от синовиална обвивка, а кухината им е изпълнена със синовиална течност. Синовиалните торбички намаляват триенето и предпазват мускулите и сухожилията от повреда.

В сухожилията могат да настъпят възпалителни изменения, дегенеративни процаси, могат да бъдат разтегнати или разкъсани.

Ето някои болести на сухожилията:

Тендинит

Тендинитът представлява остро възпаление на сухожилието. Може да възникне в резултат на внезапно травматично нараняване или на повтарящи се движения, водещи до микротравми. В редки случаи се касае за инфекция. При порезна или прободна рана на кожата е възможно да проникнат микроорганизми и да инфектират сухожилието. Възможно е инфекцията да достигне сухожилията и по кръвен път, например при гонорея.

Най-често се засягат сухожилията в областта на рамото, лакътя, китката, коляното, петата. Характерни симптоми са локализирана болка, подуване, затопляне и зачервяване. При изследване под микроскоп се установяват клетки на възпалението.

За намаляване на възпалението се препоръчва прилагането на нестероидни противовъзпалителни средства, като например ибупрофен. Пациентите с тендинит обикновено се възстановяват за няколко седмици.

Тендиноза

Тендинозата представлява невъзпалителна дегенерация на сухожилието. Настъпват промени в колагеновата структура и клетъчни аномалии, но без възпалителен отговор. Колагеновите влакна не са успоредно подредени, поради което сухожилието е по-слабо и лесно уязвимо.

При тендиноза в сухожилието се установява пролиферация на фибробласти и атипична съдова гранулационна тъкан, липсват клетки на възпалението, настъпва клетъчна смърт.

Най-често тези промени са резултат от повтарящи се травми на сухожилието, без да има достатъчно време за възстановяване.

Тендиноза се среща по-често при хора над 40 години, занимаващи се с високо интензивни спортове или дейности.

При тендиноза може да има болезненост, но обикновено липсва зачервяване и затопляне, тъй като липсва възпаление.

За разлика от тендинита, лечението на тендинозата може да отнеме няколко месеца. Тъй като тендинозата не е свързана с възпаление, нестероидните противовъзпалителни средства, кортикостероидите и криотерапията (прилагане на лед) са по-малко полезни при лечение на състоянието. Най-ефективното лечение при тендиноза е физиотерапията.

Видове тендиноза

Тендиноза може да се появи в много сухожилия, но най-често се засягат тези около големите стави. Например:

  • тендиноза на сухожилията на мускулите на раменния пояс – supraspinatus, m. infraspinatus, m. teres minor, m. subscapularis.
  • „тенис лакът“ (латерален епикондилит) – възниква в резултат на свръхнатоварване. Засягат се сухожилията, които свързват мускулите на предмишницата с латералния епикондил на раменната кост.
  • глутеална тендиноза – тендиноза на сухожилията на средния и малкия седалищен мускул – gluteus medius, m. gluteus minimus.
  • тендиноза на сухожилията на задната група мускули на бедрото – semitendinosus, m. semimembranosus и m. biceps femoris.
  • коляно на скачач (пателарна тендиноза) – има дегенеративни промени в сухожилието на колянното капаче
  • тендиноза на ахилесовото сухожилие.

Тендинопатия

Тендинопатия е обединяващ термин, който се използва за означаване на всякакъв проблем, свързан със сухожилията. Често с тендинопатия се означават хронични състояния на сухожилията, които са неуспешно лекувани.

Паратендинит

Паратендинитът представлява възпаление на обвивката на сухожилието. Обикновено се съчетава с тендинит. Типичен пример е паратендинитът на Ахилесовото сухожилие.

Теносиновит

Теносиновитът представлява възпаление на синовиалното влагалище на сухожилието. При увреждане на синовиалното влагалище се нарушава продукцията на синовиална течност. Настъпва триене между сухожилието и обвивката му, което води до възпаление на сухожилието и влагалището му. Типичен пример е теносиновитът на де Кервен – уврежда се сухожилието на дългия мускул отвеждач на палеца и късия разгъвач на палеца.

Частична или пълна руптура на сухожилие

Разкъсването на сухожилието се нарича руптура. Когато са разкъсани само част от сухожилните влакна се говори за частична руптура, а когато сухожилието е разкъсано на две части за пълна руптура.

Руптурата на сухожилието може да бъде остра или хронична. При остра руптура на сухожилието е налице внезапна болка, поява на оток, нарушени движения. Остра руптура, която не се лекува в продължение на няколко седмици (4 – 6 седмици) се приема за хронична. Частична руптура, която бавно се влошава в продължение на много време също се приема за хронична.

При разкъсано сухожилие се провежда консервативно (имобилизация с гипсова превръзка) или оперативно лечение.

Прочетете за:
Глутеална тендинопатия
Разкъсване на Ахилесовото сухожилие