Начало / Актуални теми / Болка при рак (ракова болка, онкоболка)

Болка при рак (ракова болка, онкоболка)

юни 15, 2020

болка при рак

Раковата болка (болка при рак, онкоболка) е основен мъчителен симптом при много от пациентите с рак. Около 35 % от хората с рак се оплакват от болка по време на диагностициране на заболяването, а с напредване на туморния процес над 70 % от болните имат болка.

Множество фактори влияят върху това дали едно раково заболяване причинява болка и колко силна е тя. Ето някои от тях:

  • стадий на раковото заболяване – когато туморът е в начален стадий, много хора нямат болка. Това е и една от причините някои видове рак да се диагностицират късно. С нарастване на тумора вероятността за поява на болка се увеличава значително.
  • вида на раковото заболяване – всяка форма на рак може да причини болка, но някои видове рак имат по-изразена склонност.
  • наличие на други съпътстващи здравословни проблеми – не винаги болката при болни от рак, се дължи на раковото заболяване. Например при болни от рак на белия дроб, болката може да се дължи на проблем с гръбначните прешлени в гръдния отдел.
  • толерантност към болка – представлява количеството болка, което човек може да издържи, преди да изпадне в агония. Тя варира значително при различните хора.

Болката при рак може да бъде остра и хронична. Острата болка обикновено възниква внезапно, силна е, не трае дълго време, за разлика от хроничната болка, която продължава повече от три месеца.

Какви са причините за болка при рак?

Болката при рак може да се дължи на различни причини:

Болка от самия рак

Болката при болни от рак може да се дължи на самото туморно образувание. Основните начини, по които самият рак може да причини болка, включват:

  • компресия

Растящият тумор причинява компресия на околните структури, като може да притисне съдове, нерви, други органи и да причини болка.

При притискане и увреждане на нервите възниква невропатична болка. Пациентите я описват като пареща, стрелкаща, като изтръпване или мравучкане. Понякога е по-трудно лечима от другите видове болка.

Ако туморът се разпространи към гръбначния стълб, той може да причини болка, като притисне нервите на гръбначния мозък (компресия на гръбначния мозък). Първият симптом при компресия на гръбначния мозък обикновено е болка в гърба или шията. Може да се появи болка, изтръпване или слабост в ръцете или краката.

  • метастази

Злокачествените тумори могат да се разпространат (метастазират) в други органи и да причинят болка. Метастазите в костите са особено болезнени. Те са честа причина за получаване на патологични фрактури.

  • вещества, продуцирани от тумора

Някои видове рак секретират протеини, хормони, които засягат функцията на други органи и могат да причинят болка. Например при дребноклетъчен рак на белия дроб се наблюдават паранеопластични синдроми.

Болка от лечението на раковото заболяване

Болните от рак могат да изпитват болка в резултат от проведеното хирургично лечение, химиотерапия, лъчетерапия или различни изследвания.

  • болка при операция

След извършване на операция, обикновено се появява болка, която може да продължи няколко дни до седмици. При пациенти, на които е извършено хирургично отстраняване на ръка, крак, гърда може да се наблюдава фантомна болка. Болните чувстват болка в отстранения орган, която може да продължи месеци наред.

  • странични ефекти от химиотерапия, лъчетерапия

Химиотерапията и лъчетерапията могат да имат странични ефекти, които да са болезнени. Някои химиотерапевтици водят до увреждане на нервите и развитие на периферна невропатия – поява на болка, парене, изтръпване, слабост в ръцете или краката.

Често в резултат на химиотерапията възникват язви в устата. Те са особено болезнени и затрудняват храненето на болните.

Лъчетерапията може да причини зачервяване и раздразнение на кожата, възпаление на устната кухина (мукозит) и това да причини болка.

  • болка при изследвания

Някои изследвания, които се използват за диагностициране на раковите заболявания могат да причинят болка, например ендоскопско изследване (гастроскопия, бронхоскопия, колоноскопия), биопсично изследване, лумбална пункция.

Болката по време или след процедурата лесно може да се купира и не бива да е причина за отлагане на изследването.

Ракова болка и коморбидност

Коморбидност представлява наличието на две или повече заболявания при един пациент. Например болен с рак на гърлото и шийна спондилоза може да има болка в областта на шията, която да се дължи на увреждането на шийните прешлени, а не на раковото заболяване.

Прочетете за:
Лечение на болката при рак