Начало / Актуални теми / Гонококова инфекция – видове                   

Гонококова инфекция – видове                   

дек. 13, 2022

гонококова инфекция

Какви болести причиняват гонококите?

Гонококите причиняват заболявания само у човека. Гонококовата инфекция може да протече безсимптомно при голяма част от заразените. При мъжете инфекцията е безсимптомна при 10 % от случаите на заразяване, а при жените в 20 до 80 % от случаите на заразяване.

Какви видове гонококови инфекции има?

Генитални локализации на гонококовата инфекция

Гонорея при мъжете

При мъжете се развива гонококов уретрит. Проявява се с отделяне на жълта кремовидна гной от уретрата, парене, сърбеж и болка при уриниране. Ако уретритът не се лекува може да се стигне до стриктура на уретрата. От уретрата възпалителният процес може да се разпространи към простатата и епидидима. Други възможни усложнения на гонококовия уретрит при мъжете са: баланопостит, парауретрит, кавернит, периуретрален абсцес и др.

Гонорея при жените

При жените гонореята се изявява като ендоцервицит – възпаление на лигавицата на канала на маточната шийка. Обикновено се засягат и уретрата, вулвата, влагалището, бартолиновите жлези. Налице е изтичане на гноен секрет от цервикалния канал и вагинално течение. Може да има парене и сърбеж в областта на външните полови органи, парене и болка при уриниране.

Гонореята у жените може да прогресира и да засегне ендометриума (лигавицата на матката) и маточните тръби. Ако не се проведе своевременно лечение маточните тръби могат да фиброзират и да се запушат, което води до стерилитет. Понякога инфекцията може да се разпространи и да се стигне до тазов перитонит.

Екстрагенитални форми на гонококова инфекция

Основните екстрагенитални форми на гонококция са:

  • гонококов проктит (ано-ректална гонококция)

Гонококов проктит може да възникне при лица, практикуващи анален секс. Проявява се с перианално зачервяване, изтичане на слузно-гноен секрет от ануса и болезнени тенезми. Като усложнения могат да се появят перианални абсцеси и фистули.

  • гонококов фарингит и тонзилит

Гонококов фарингит и тонзилит може да възникне при оро-генитален контакт. В 60 % от случаите протича безсимптомно. Клинично проявените форми не се различавват от другите бактериални фарингити. Наблюдава се леко зачервяване на лигавицата на мекото небце, дъгите и фаринкса.

  • гонококов конюнктивит

Гонококовият конюнктивит в зряла възраст почти винаги се съчетава с друга генитална или екстрагенитална локализация. Обикновено се проявява няколко дни след гонококовия уретрит. От едното или от двете очи се отделя оскъден до обилен слузно-гноен ексудат.

Гонококов конюнктивит може да се развие у новородени, на които майките са с генитална гонококова инфекция. Заразяването става по време на раждането при преминаване през родовите пътища. Изявява се с оток на клепачите, обилен гноен ексудат. Заболяването бързо прогресира и ако не се лекува може да настъпи слепота. Ето защо на всички новородени с профилактична цел се прилага 1 % разтвор на сребърен нитрат.

Дисеминирана гонококова инфекция

При дисеминираната гонококова инфекция е налице първично огнище (уретра, маточна шийка, влагалище, ректум, фаринкс), от което инфекцията се разпространява по лимфен или кръвен път и обхваща други органи, например стави, мускули, черен дроб, кожа, сърце, бъбреци.

  • гонококов артрит

Това е най-честата форма на дисеминирана гонококова инфекция. Обикновено се засяга една от големите стави на долните крайници. Болните се оплакват от болка в засегнатата става, която се засилва при движение.

  • гонококов ендокардит – гонококите могат да предизвикат перфорация на аортната клапа.
  • бенигнен гонококов сепсис – среща се рядко
  • кожни прояви – срещат се при хора с отслабен имунитет. Появява се макулопапулозен обрив предимно по дисталните части на крайниците.
  • гонококов перихепатит – среща се основно при жени. Възпалителният процес обхваща капсулата на черния дроб. Болните се оплакват от болка в дясното подребрие, която се разпространява към дясното рамо.
  • много рядко възниква гонококово засягане на мускули, кости и неврна система (гонококов менингит).

Прочетете за:
Гонококи (Neisseria gonorrhoeae)
Гонорея (трипер, гонококция)
Гонококов уретрит при мъжете