Начало / Актуални теми / Видове артрит. Какви видове артрит има?

Видове артрит. Какви видове артрит има?

юни 10, 2019

видове артрит

Артритът представлява възпаление на една (моноартрит) или повече стави (полиартрит). Причините за развитието на артрит могат да бъдат генетични, инфекциозни, отлагане на кристали, травма и др. Симптомите варират в зависимост от вида на артрита, но обикновено има болка в ставите, оточност, скованост.

Има множество видове артрит, които се разделят на дегенеративни, възпалителни, инфекциозни, реактивни и др.

Какви видове артрит има?

Ето някои от най-честите видове артрит:

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване на ставите. Причината за възникването му е неизвестна. При генетично предразположени лица под влияние на различни антигени (вируси, бактерии) се индуцира автоимунно възпаление на ставната лигавица (синовията).

Ревматоидният артрит се среща три пъти по-често при жени на възраст 35 -55 години. Могат да се засегнат всички стави на тялото, но най-често се засягат малките стави на пръстите на ръцете и краката, коленните и лакътните стави. Много характерно е симетричното засягане на ставите. Болните се оплакват от болка, оток, сутрешна скованост, затруднени движения. При прогресиране на заболяването може да настъпят деформации на ставите, контрактури, анкилози и атрофия на мускулатурата.

Остеоартрит

Остеоартрозата е хронично невъзпалително заболяване на ставите, при което настъпва прогресираща загуба на ставния хрущял с последваща пролиферация на костна тъкан (остеофити, остеосклероза). Това е най-честото ставно заболяване, като честотата му нараства с напредване на възрастта. За възникването на остеоартроза роля имат редица фактори: генетични, ендокринни, метаболитни, затлъстяване, голямо натоварване на ставите, повтарящи се движения.

Остеоартрозата засяга най-често дисталните интерфалангеални стави, коленните и тазобедрените стави, шийния и поясния отдел на гръбначния стълб. Основен симптом е болката, която се явява след натоварване на ставата и се облекчава след почивка. Други оплаквания са скованост, ограничени движения, деформиране на ставите.

Анкилозиращ спондилартрит (болест на Бехтерев)

Болестта на Бехтерев е хронично възпалително заболяване, което засяга главно гръбначния стълб и сакроилиачните стави, по-рядко периферните стави. Боледуват по-често мъже на възраст между 16 и 30 години. Генетичните фактори имат основна роля за развитието на заболяването.

Основните прояви на болестта са болките и постепенното ограничаване на подвижността на гръбначния стълб. При някои пациенти може да има и артрит на периферни стави. Най-често се засягат тазобедрените стави, раменните стави и малките стави на ръцете и стъпалата.

Псориатичен артрит

Псориатичният артрит представлява хронично възпалително ставно заболяване, което се развива при болни с псориазис. Различават се 5 клинични форми на заболяването. При най-честата форма има засягане на една става (моноартрит) или на 2-3 стави (олигоартрит). При засягане на ставите на пръстите на ръцете се наблюдават типичните пръсти „като кренвирши“. При някои болни се развива симетричен артрит, който наподобява ревматоидният. При малка част от болните се засяга гръбначния стълб. При около 5 % от болните се установява т. нар. мутилиращ артрит – има тежка деформация на ставите. Може да се развие и артрит, засягащ крайните междуфалангеални стави в съчетание с псориатични промени на ноктите.

Синдром на Райтер

Синдромът на Райтер е реактивен артрит, който се развива след прекарана урогенитална или чревна инфекция. Обикновено се засягат асиметрично ставите на долните крайници – коленни, глезенни. Засегнатите стави са оточни, затоплени и болезнени. Наблюдават се още уретрит, конюнктивит, кожни прояви и др.

Подагрозен артрит

Подагрозният артрит се развива при пациенти, страдащи от подагра. Дължи се на отлагането на кристали от мононатриев урат в околоставните меки тъкани. Протича с остри ставни кризи. Най-често първо се засяга метатарзо-фалангеалната става на палеца на десния крак. Пристъпите настъпват внезапно нощем. Има много силна болка и оток на ставата, кожата е зачервена и затоплена, движенията в ставата са силно болезнени до невъзможни.

Други видове артрит са например:

  • Артрит при системни заболявания на съединителната тъкан – системен лупус еритематодес, системна склеродермия, дерматомиозит.
  • Инфекциозен (септичен) артрит – дължи се на проникнали в ставата микроорганизми – бактерии, вируси, гъбички, паразити. Най-честите причинители са стафилококи, стрептококи, гонококи, салмонели, хепатит В вирус (HBV) и др. Например гонококов, туберкулозен, бруцелозен артрит и др.
  • Реактивен артрит – развива се в хода или скоро след прекарана инфекция – респираторна, чревна, урогенитална. Инфекциозният агент не се изолира от ставите.
  • Ревматизъм – представлява разновидност на реактивен артрит.
  • Ювенилен хроничен артрит – хроничен артрит у деца.
  • Артрит при улцерозен колит, болест на Крон.

Прочетете за:
Синдром на Райтер
Болест на Бехтерев