Начало Актуални теми Диагноза на системен лупус еритематодес

Диагноза на системен лупус еритематодес

диагноза на лупус еритематодес
диагноза на лупус еритематодес

Системният лупус еритематодес е автоимунно заболяване, което възниква, когато имунната система на тялото атакува собствените тъкани и органи.

Лупусът може да бъде труден за диагностициране, тъй като неговите признаци и симптоми често имитират тези на други заболявания. Най-отличителният признак на лупуса е наличието на обрив по лицето, който наподобява крилата на пеперуда, разгъната между двете бузи – това се среща в много, но не във всички случаи на лупус.

Заболяването се среща предимно при млади жени между 15 и 40години. Етиологията на заболяването е неизвестна. Смята се, че при определена генетична предиспозиция роля на отключващи заболяването фактори имат: инфекциозни агенти, токсини и медикаменти, стрес и други.

За поставяне на диагнозата лупус еритематодес се използват следните методи:

  • Анамнеза

Симптомите могат да се появят внезапно или да се развият бавно, могат да бъдат леки или тежки и могат да бъдат временни или постоянни. Заболяването може да протича  и на епизоди – симптомите се влошат за известно време, след това се подобряват или дори изчезват напълно за неопределено време.

В началото оплакванията са неспецифични и включват отпадналост, лесна уморяемост, фебрилитет.

Проявите от страна на кожата са едни от най-честите. Явява се пеперудообразен обрив по лицето, често провокиран от излагане на слънце. Той обхваща скулите и основата на носа. Голяма част от лупусно болните имат фоточувствителност. Излагането на слънце може да причини не само поява на кожни обриви, но и обостряне на заболяването като цяло. Косопадът е също честа проява, която се явява при активност на заболяването.

Израз на лупуса е и появата на ерозии и улцерации в устната кухина, носа, вагината.

Тъй като това е системно заболяване могат да се засегнат още:
– двигателната система – с прояви на болки и скованост в ставите
бъбреците – с развитие на гломерулонефрит и бъбречна недостатъчност в напредналите стадии
ЦНС – с прояви от упорито главоболие по тип мигренозно, може да има и епилептиформени припадъци
– сърце – може да се развие перикардит с прояви на задух и прекордиална болка. Рискът от сърдечно-съдови заболявания и инфаркти също нараства значително при пациенти с лупус.
– дихателна система – наличието на лупус увеличава шансовете за развитие и на възпаление на плеврата, което може да направи дишането болезнено. Възможно е също развитието на пневмония.
– храносмилателна система – може да се развие дифузен перитонит с прояви от коремна болка, безапетитие, гадене.

  • Физикално изследване – прегледа може да установи различни находки според засегнатите органи.
  • Лабораторни изследвания

От кръвните изследвания може да се установи наличие на анемия, левкопения (намален брой бели кръвни клетки) и тромбоцитопения (намален брой тромбоцити). Резултатите също показват ускорено СУЕ и повишен С-реактивен протеин.

Оценка на бъбреците и черния дроб – Кръвните тестове могат да оценят колко добре функционират бъбреците и черният дроб, тъй като лупусът може да засегне тези органи.

Изследване на урината – проба от урината може да покаже повишено ниво на протеин (протеинурия) или червени кръвни клетки (еритроцитурия)  в урината, което може да се появи, ако лупусът е засегнал бъбреците.

Имунологични изследвания – в 95% от случаите се открива наличието на антинуклеарни антитела (АНА). Диагностично значение има и установяването на антитела към Sm-антигена. Може да се установи и наличие на антихистонови антитела, положителен ревматоиден фактор (РФ), антитела към Ro-антигена( SSA) и към Lа-антигена (SSB).

  • Образни изследвания

Рентгенова снимка на гърдите – Изображението на гърдите може да разкрие необичайни сенки, които да са израз на наличие на течност или възпаление в белите дробове.

Ехокардиография – може да провери за проблеми с клапаните и други части на сърцето.

  • Биопсия

Лупусът може да навреди на бъбреците и за да се установи типа на увреждането и да се прецени правилното лечение е необходимо да се изследва малка проба от бъбречна тъкан.

Понякога се извършва биопсия на кожата, за да се потвърди диагнозата лупус, засягащ кожата.

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Видове лупус еритематодес – системен, кожен
Лупусна нефропатия – увреждане на бъбреците при лупус