Начало / Актуални теми / Диагноза на системен лупус еритематодес

Диагноза на системен лупус еритематодес

фев. 12, 2020

диагноза на лупус еритематодес

Системният лупус еритематодес е автоимунно заболяване, което възниква, когато имунната система на тялото атакува собствените тъкани и органи.

Лупусът може да бъде труден за диагностициране, тъй като неговите признаци и симптоми често имитират тези на други заболявания. Най-отличителният признак на лупуса е наличието на обрив по лицето, който наподобява крилата на пеперуда, разгъната между двете бузи – това се среща в много, но не във всички случаи на лупус.

Заболяването се среща предимно при млади жени между 15 и 40години. Етиологията на заболяването е неизвестна. Смята се, че при определена генетична предиспозиция роля на отключващи заболяването фактори имат: инфекциозни агенти, токсини и медикаменти, стрес и други.

Диагноза на системен лупус еритематодес

За диагностициране на лупус еритематодес се използват следните методи:

Анамнеза

Симптомите могат да се появят внезапно или да се развият бавно, могат да бъдат леки или тежки и могат да бъдат временни или постоянни. Заболяването може да протича  и на епизоди – симптомите се влошат за известно време, след това се подобряват или дори изчезват напълно за неопределено време.

В началото оплакванията са неспецифични и включват отпадналост, лесна уморяемост, фебрилитет.

Проявите от страна на кожата са едни от най-честите. Явява се пеперудообразен обрив по лицето, често провокиран от излагане на слънце. Той обхваща скулите и основата на носа. Голяма част от лупусно болните имат фоточувствителност. Излагането на слънце може да причини не само поява на кожни обриви, но и обостряне на заболяването като цяло. Косопадът е също честа проява, която се явява при активност на заболяването.

Израз на лупуса е и появата на ерозии и улцерации в устната кухина, носа, вагината.

Тъй като това е системно заболяване могат да се засегнат още:
– двигателната система – с прояви на болки и скованост в ставите
бъбреците – с развитие на гломерулонефрит и бъбречна недостатъчност в напредналите стадии
ЦНС – с прояви от упорито главоболие по тип мигренозно, може да има и епилептиформени припадъци
– сърце – може да се развие перикардит с прояви на задух и прекордиална болка. Рискът от сърдечно-съдови заболявания и инфаркти също нараства значително при пациенти с лупус.
– дихателна система – наличието на лупус увеличава шансовете за развитие и на възпаление на плеврата, което може да направи дишането болезнено. Възможно е също развитието на пневмония.
– храносмилателна система – може да се развие дифузен перитонит с прояви от коремна болка, безапетитие, гадене.

Физикално изследване

Прегледа може да установи различни находки според засегнатите органи.

Лабораторни изследвания

От кръвните изследвания може да се установи наличие на анемия, левкопения (намален брой бели кръвни клетки) и тромбоцитопения (намален брой тромбоцити). Резултатите също показват ускорено СУЕ и повишен С-реактивен протеин.

Оценка на бъбреците и черния дроб – Кръвните тестове могат да оценят колко добре функционират бъбреците и черният дроб, тъй като лупусът може да засегне тези органи.

Изследване на урината – проба от урината може да покаже повишено ниво на протеин (протеинурия) или червени кръвни клетки (еритроцитурия)  в урината, което може да се появи, ако лупусът е засегнал бъбреците.

Имунологични изследвания – в 95% от случаите се открива наличието на антинуклеарни антитела (АНА). Диагностично значение има и установяването на антитела към Sm-антигена. Може да се установи и наличие на антихистонови антитела, положителен ревматоиден фактор (РФ), антитела към Ro-антигена( SSA) и към Lа-антигена (SSB).

Образни изследвания

Рентгенова снимка на гърдите – Изображението на гърдите може да разкрие необичайни сенки, които да са израз на наличие на течност или възпаление в белите дробове.

Ехокардиография – може да провери за проблеми с клапаните и други части на сърцето.

Биопсия

Лупусът може да навреди на бъбреците и за да се установи типа на увреждането и да се прецени правилното лечение е необходимо да се изследва малка проба от бъбречна тъкан.

Понякога се извършва биопсия на кожата, за да се потвърди диагнозата лупус, засягащ кожата.

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Видове лупус еритематодес – системен, кожен
Лупусна нефропатия – увреждане на бъбреците при лупус