Начало / Актуални теми / Полипите на дебелото черво най-често протичат безсимптомно

Полипите на дебелото черво най-често протичат безсимптомно

окт. 28, 2014

Полипите представляват струпване на клетки, които се намират по повърхността на дебелото черво. Повечето от тях са безвредни. Но в някои случаи някои от полипите могат да се трансформират в рак на дебелото черво, който може да бъде фатален, ако бъде открит в по-късен етап от своето развитие.

Вие може да имате полипи на дебелото черво без да знаете за това, защото в повечето случаи те протичат безсимптомно. По-често те се откриват по време на провеждане на скринингови изследвания за откриване на пациенти, които са рискови за развитие на рак на дебелото черво. Специалистите препоръчват извършване на редовни скринингови тестове за хора на възраст между 50 и 75 години.

При вас има по-голям риск от развитие на полипи на дебелото черво в следните ситуации:

  • ако сте на възраст над 50 години
  • наличие на членове от семейството, страдащи от полипи или рак на дебелото черво.

Какви са симптомите?

Полипите на дебелото черво много често протичат безсимптомно и се откриват случайно. Някои от по-често срещаните оплаквания на пациентите са:

  • Ректално кървене – това може да бъде симптом, както на полип, така и на рак на дебелото черво. В някои случаи кървенето може да се дължи на хемороиди или малки разкъсвания в областта на ануса.
  • Промяна в цвета на изпражненията – пациентите могат да забележат в изпражненията си малки жилки кръв или промяна на техния цвят, като те могат да изглеждат черни. Промяната в цвета освен на кръв може да се дължи и на прием на някои храни, медикаменти или хранителни добавки.
  • Болка, гадене и повръщане – големите по размер полипи може да затруднят преминаването на изпражненията по дебелото черво и това да доведе до болезненост, гадене и повръщане.
  • Промяна в перисталтиката – запек или диария, които продължават повече от една седмица могат да бъдат признак на полипи на дебелото черво.
  • Желязо-дефицитна анемия – кървенето от полипите може да бъде леко и незначително, но ако то продължи по-дълго може да се развие анемия, чиито симптоми могат да бъдат лесно изморяване, задух и бледост на кожата.

Как се поставя диагнозата?

Скрининг тестовете играят основна роля в ранното откриване на полипите на дебелото черво. Към тях спадат:

  • Колоноскопия – това е най-чувствителният тест за откриване на полипи и рак на дебелото черво. В някои случаи полипите могат да бъдат отстранени по време на изследването или да се вземе проба от тях, за установяване дали не се касае за раков процес.
  • Виртуална колоноскопия – това е минимално инвазивно изследване, при което се получава картина на дебелото черво на пациента с помощта на скенер.

Какво е лечението?

Вашият лекуващ лекар може да има възможността да премахне всички полипи по време на колоноскопия. Ако полипите са с прекалено големи размери могат да бъдат премахнати с минимално инвазивна операция.

Ако при вас са премахвани полипи е препоръчително да се подлагате по-често на профилактични прегледи, поради повишен риск от рак на дебелото черво. Ако сте имали над 10 полипа трябва да идете повторно на скринингово изследване след три години.