Начало / Актуални теми / Екзокринна панкреасна недостатъчност – симптоми

Екзокринна панкреасна недостатъчност – симптоми

ное. 12, 2018

екзокринна панкреасна недостатъчност

Задстомашната жлеза (панкреас) има ендокринна и екзокринна функция. Ендокринната част на панкреаса произвежда хормони (инсулин, глюкагон, соматостатин), а екзокринната част продуцира храносмилателни ензими (протеази, амилаза, липаза). Тези ензими се отвеждат в тънкото черво и там участват в смилането на белтъците, мазнините и въглехидратите.

При увреждане на ацинозните клетки на панкреаса и нарушаване на продукцията на панкреатичните ензими се развива екзокринна панкреасна недостатъчност. Нарушава се разграждането и абсорбцията на хранителните вещества и се появяват симптоми като диария, безапетитие, отслабване.

Някои по-чести причини за екзокринна панкреасна недостатъчност са:

 • хроничен панкреатит – възпаление на задстомашната жлеза
 • рак на панкреаса
 • муковисцидоза (кистична фиброза)
 • цьолиакия (глутенова ентеропатия)
 • синдром на Швахман-Даймънд
 • болест на Крон, улцерозен колит
 • синдром на Цьолингер – Елисън
 • оперативни интервенции, засягащи панкреаса, стомаха, тънкото черво

Какви са симптомите на екзокринна панкреасна недостатъчност?

Симптомите на екзокринна панкреасна недостатъчност стават забележими едва когато производството на ензими от панкреаса се понижи с над 90 %.

Симптомите на екзокринна панкреасна недостатъчност са подобни на тези при други гастроинтестинални заболявания и поради това понякога диагностицирането на състоянието е затруднено.

Когато някой пациент се оплаква от диария, загуба на тегло и мазни изпражнения винаги трябва да се подозира екзокринна панкреасна недостатъчност.

Ето някои от ключовите симптоми при екзокринна недостатъчност на панкреаса:

Панкреатичната липаза има основна роля при разграждането на мазнините. При намалена продукция на този ензим смилането на мазнините е нарушено. Голяма част от приетите с храната мазнини не се резорбират, а се изхвърлят с изпражненията. Налице е стеаторея – отделяне на обемисти, мазни, бледи, шуплести и с много неприятна миризма изпражнения.

 • Диария

Диарията при екзокринна панкреасна недостатъчност е резултат от несмлените хранителни вещества в тънкото черво. Когато панкреасът не произвежда достатъчно ензими се нарушава смилането на мазнините и другите хранителни вещества, които не се абсорбират, а остават в храносмилателния тракт. Тези неразградени частъци причиняват извличане на вода в лумена на дебелото черво, което води до отделянето на воднисти изпражнения.

Ненапълно разградените хранителни вещества, които преминават през чревния тракт са причина за дискомфорт и коремни болки. Обикновено болката се локализира в горния десен квадрант на корема.

 • Газове и подут корем

Под действието на някои чревни бактерии настъпва ферментация на неабсорбираните хранителни вещества, което води до образуване на газове и подуване на корема.

 • Загуба на тегло

Понижаването на телесното тегло е последица от нарушеното смилане и резорбция на хранителните вещества. Друга възможна причина болните да отслабват е, че се хранят по-рядко с цел да избегнат неприятните симптоми.

 • Загуба на витамини и електролити

При екзокринна панкреасна недостатъчност е характерно настъпването на дефицит на мастноразтворими витамини (А, Д, Е, К). В резултат на това възникват проблеми със зрението, остеомалация, склонност към кръвоизливи. Може да се наблюдава още дефицит на желязо, витамин В12, фолиева киселина и развитие на анемия. Установяват се понижен калий, калций, което води до мускулна слабост, тетания.

Прочетете за:
Анатомия на задстомашната жлеза
Хроничен панкреатит