Начало / Актуални теми / Заболявания на стомаха – гастрит, язва, рак

Заболявания на стомаха – гастрит, язва, рак

юни 19, 2018

заболявания на стомаха

Стомахът е орган от храносмилателната система, разположен между хранопровода и тънкото черво. В него постъпилата храна се смесва със стомашния сок, след което преминава към тънкото черво. При нарушаване на нормалната функция на стомаха възникват стомашни заболявания.

Повечето хора са имали проблем със стомаха си в даден момент.

Ето някои по-чести заболявания на стомаха:

Гастрит

Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица. Най-честите причини за гастрит са: бактериална инфекция (Helicobacter pylori), консумация на много студени или горещи храни и напитки, злоупотреба с алкохол, някои лекарства (НПВС, кортикостероиди, цитостатици), стрес.

Гастритът може да се развие внезапно (остър гастрит) или да се появи бавно с течение на времето (хроничен гастрит).

Характерни симптоми при гастрит са: оригване, гадене, повръщане, горчив вкус в устата, чувство за тежест или болка в горната част на корема. Ако не се лекува, гастритът може да се усложни с язва на стомаха и кървене. Рядко при някои форми на хроничен гастрит има по-висок риск от рак на стомаха.

Гигантски хипертрофичен гастрит (болест на Менетрие)

Гигантският хипертрофичен гастрит представлява особена форма на хроничен гастрит. Отличава се с големи и оточни гънки на стомашната лигавица. Налице е високостепенна жлезна хиперплазия. Могат да се наблюдават следните симптоми: гадене, повръщане, диария, болка в епигастриума, отслабване, анемия. Има загуба на белтъци, като може да настъпи хипопротеинемия и да се появят отоци.
При пациенти с гигантски хипертрофичен гастрит има по-висок риск от развитие на стомашен карцином.

Язва на стомаха

Язвата на стомаха представлява дефект на стомашната лигавица, който преминава границата на lamina muscularis mucosae (мускулната пластинка на лигавицата). Основните фактори, които имат роля за появата на стомашна язва са: наследственост, Хеликобактер пилори, нестероидни противовъзпалителни средства, стрес и др. Появата на болка след прием на храна е характерен симптом при стомашна язва. Болните може да се оплакват още от: гадене, повръщане, отслабване. Често усложнение при стомашна язва е появата на кръвоизлив.

Дъмпинг синдром

Дъмпинг синдром може да се наблюдава при пациенти, на които е извършена хирургична операция на стомаха (резекция, ваготомия, гастроентеростомия). Различават се два вида дъмпинг синдром. Ранен дъмпинг синдром – настъпва 15 – 20 минути след нахранване. Дължи се на рязко изпразване на остатъчния стомах. Пристъпът трае около 15 минути. Болните се оплакват от гадене, болки в корема, куркане на червата, понякога сърцебиене, изпотяване. Късният дъмпинг синдром възниква 2-3 часа след прием на богата на въглехидрати храна. Настъпва повишаване на кръвната захар и повишаване на инсулина, което довежда до хипогликемия. Болните се оплакват от глад, изпотяване, слабост, сърцебиене. След прием на малко захар симптомите отзвучават.

За лечение на дъмпинг синдрома се препоръчва на болните да се хранят често с прием на малки порции храна. Диетата трябва да е богата на белтъци и бедна на въглехидрати, мазнини и течности.

Гастропареза

Гастропарезата е състояние, при което е нарушен мотилитета (спонтанното свиване и разпускане) на гладките мускули на стомаха. В резултат на това е забавено изпразването на стомаха. Причината за възникване на гастропареза е неизвестна. Счита се, че се дължи на увреждане на нерва, инервиращ стомашните мускули, например в резултат от диабет или хирургична операция върху стомаха.

Признаци на гастропареза са: гадене, повръщане, безапетитие, усещане за пълнота след прием на малко храна, подуване на корема, промени в кръвната захар и др. Чрез промяна в диетата и прием на медикаменти състоянието на болните може да се подобри.

Рак на стомаха

Ракът на стомаха се среща по-често при мъже над 50 години. Фактори, повишаващи риска за развитие на стомашен карцином са: хроничен гастрит, предизвикан от Хеликобактер пилори, болест на Менетрие, полипи на стомаха, злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, консумация на пържени храни, силни подправки и др. Някои от най-честите симптоми при напреднал стомашен карцином са: гадене, повръщане, тежест след нахранване, болка в горната част на корема, анемия, отслабване. Провежда се оперативно лечение.

Прочетете за:
Остър гастрит
Хроничен гастрит
Рак на стомаха