Приемът на един аспирин дневно може да забави влошаването на когнитивните функции при възрастни жени с висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

Учени от Швеция са проследили за период от 5 години около 500 жени на възраст от 70 до 92 г., които са имали риск от сърдечно-съдови заболявания. Те са изследвали умствените им способности в началото и в края на проучването.

Резултатите са показали, че при жените, които са приемали аспирин през целия период, когнитивните функции са се влошили значително по-слабо.

Необходимо е да се проведат още изследвания, обхващащи по-голям брой пациенти преди да се твърди, че аспирина предпазва от деменция.

Авторите на проучването съветват хората да не провеждат самолечение с аспирин, тъй като рисковете от дълготрайната му употреба не са напълно известни.

Проучването е публикувано в сп. BMJ Open.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!