Остър гастрит

юни 30, 2013

На латински език: Gastritis acuta.
На английски език: Acute gastritis.

Определение: Острият гастрит е краткотраен възпалителен процес на стомашната лигавица.

Етиология: Най-честите причини за възникване на заболяването са: консумиране на груба, недостатъчно сдъвкана храна, алкохол, тютюнопушене, прием на нестероидни противовъзпалителни средсва, кортикостероиди и цитостатици, отравяния с медикаменти и токси­чни вещества, хранителни токсиинфекции (салмонели, стафилококи, стрептококи), термични въздействия (много горещи или много студени храни и напитки), алергични реакции (към храни, медикаменти и други алергени), остра инвазия на стомашната ли­гавица с Н. pylori. Стресът също може да бъде причина. Тези фактори потискат синтеза на простагландини и левкотриени, нарушават кръвоснабдяването на стомашната лигавица и увреждат защитната мукусна бариера.

Патоанатомия: Стомашната лигавица е зачервена, оточна, с единични ерозии. Налице е левкоцитна инфилтрация.

Клиника: Пациента се оплаква от безапетитие, неприятен вкус в устата, оригване, гадене, повръщане, чувство за тежест в горната част на корема, епигастрални болки. При тежки форми с многократни повръщания може да се стигне до дехидратация. Ерозивният гастрит може да се усложни с кръвоизлив.

Диагноза: Поставя се въз основа на клиничното протичане и ендоскопското изледване.

Диференциална диагноза: Заболяването трябва да се отдиференцира от други заболявания на стомаха, дванадесетопръстника, жлъчния мехур и др.

Лечение: Трябва да се отстрани причината за заболяването. В първите 1-2 дни болните се оставят на липов чай, отвара от шипки, лайка и др.

Прилагат се антиацидни средства с гастропротективен ефект – Almagel, Almagel A, FlatugelA.

При повръщане се прилагат антиеметици – Metoclopramide, Domperidone.

При ерозивен гастрит се прилагат Н2-блокери – Ranitidine, Famotidin. Честотата на стомашните кръвоизливи спада , ако рН на стомашния сок се поддържа над 5. това става чрез инхибитори на протонната помпа – Omeprazole (Sopral), Pantoprazole.

При бактериални инфекции се прилагат антибиотици. Ако острият гастрит се дължи на H. pylori се използва комбинация от медикаменти, напр.: Metronidazole, Duomox, De Nol (Bismunol).

Симптоматично може да се приложат аналгетици, спазмолитици.

Прогноза: В повечето случаи настъпва бързо оздравяване.

Профилактика: Превантивна роля има избягването на стрес, на продължителна употреба на нестероидни противовъзпалителни медикаменти и на другите рискови фактори.

Прочетете за:
Анатомия на стомаха