Начало / Актуални теми / Заболявания на панкреаса (задстомашната жлеза)

Заболявания на панкреаса (задстомашната жлеза)

фев. 5, 2018

заболявания на панкреаса

Задстомашната жлеза има едновременно екзокринна и ендокренна функция. Тя има важна роля в процеса на храносмилане, тъй като произвежда редица храносмилателни ензими. В панкреаса се продуцират и хормоните инсулин и глюкагон, които регулират нивото на глюкозата в кръвта. При увреждане на задстомашната жлеза могат да възникнат редица проблеми.

Ето някои заболявания на панкреаса:

Остър панкреатит

Острият панкреатит представлява остро настъпило възпаление на задстомашната жлеза. Най-честите причини са: камъни в жлъчния мехур или жлъчните пътища, злоупотреба с алкохол, някои лекарства. По-рядко се дължи на вирусна инфекция, хиперкалциемия, високи триглицериди. Нерядко причината остава неясна.

Под въздействието на етиологичните фактори настъпва активиране на смилателните панкреасни ензими и бързопреходно самосмилане и възпаление на жлезата.

Симптомите на остър панкреатит се изявяват няколко часа след преяждане или 1-2 дни след препиване. Има силна болка в горната част на корема, гадене, повръщане, ниско кръвно налягане, температурата може да е повишена. Панкреасните ензими в серума и урината са повишени.

Острият панкреатит трябва да се разграничи от редица други заболявания: остър апендицит, жлъчна колика, бъбречна колика, мезентериален инфаркт, миокарден инфаркт, дисекираща аневризма и др.

Диагнозата остър панкреатит се поставя въз основа на анамнезата, оплакванията на болния, лабораторните изследвания и ултразвуковото изследване.

Лечението се провежда в болнично заведение. Забранява се приема на храна и течности през устата. Извършва се аспирация на стомашното съдържимо и промивка. Прилагат се аналгетици, антиацидни средства, ензимни инхибитори, антибиотици при нужда.

Хроничен панкреатит

Хроничният панкреатит се характеризира с бавно и прогресивно увреждане предимно на екзокринната част на жлезата. Обикновено се дължи на хроничен алкохолизъм, на недоимъчно хранене, на генетични фактори.

Най-честата проява на заболяването е болката в горната част на корема. Тя е силна, дълбаеща, може да трае часове и дори дни. Болните съобщават за гадене, повръщане, подуване на корема, диария, отслабване. При увреждане на ендокринната част на жлезата се развива диабет. Той най-често възниква години след началото на заболяването.

Хроничният панкреатит може да се усложни с: псевдокисти, асцит, плеврит, тромбоза на порталната или лиеналната вена и др.

За поставяне на диагнозата се извършват проби за доказване на панкреасна екзокринна недостатъчност. Провежда се ехография, рентгенография, КАТ на коремни органи.

Лечението на хроничният панкреатит започва с отстраняване на причината, довела до заболяването, например спиране приема на алкохол. Провежда се заместително лечение с ензимни препарати. При нужда се прилагат аналгетици, спазмолитици.

Кисти на панкреаса

Кистите на панкреаса са много разнообразни. Различават се: истински кисти, псевдокисти и кистични тумори (срещат се рядко).

Истинските кисти могат да бъдат вродени, паразитни или ретенционни, възникващи след травма или възпаление на панкреаса.

Псевдокистите на панкреаса са най-чести. Образуват се след травма или остър некротичен панкреатит. Размерите им обикновено варират между 5 и 15 см.

Малките кисти на панкреаса протичат безсимптомно. При по-големи кисти може да има тъпа, постоянна болка в горната коремна половина, гадене, повръщане, диария.

Псевдокистите могат да дадат следните усложнения: абсцес, руптура, кръвотечение.

При по-големи размери на кистите се налага оперативно лечение.

Други заболявания на панкреаса са:

Рак на панкреаса

Ракът на панкреаса се среща по-често при мъже над 50 години. В началото симптомите са подобни на тези при хроничен панкреатит. Има безапетитие, гадене, повръщане, отслабване. Налице е постоянна и тъпа болка в горната част на корема. Появява се жълтеница, тромбози, тромбофлебити. Провежда се оперативно лечение.

Инсулином

Инсулиномът представлява ендокринен панкреасен тумор, който най-често е доброкачествен и единичен. Туморните клетки продуцират инсулин. Протича с ниска кръвна захар, изпотяване, учестена сърдечна дейност, треперене, гадене. След прием на глюкоза състоянието бързо се подобрява. Лечението се състои в хирургично отстраняване на тумора.

Глюкагоном

Глюкагономът е много рядък тумор на алфа-клетките на Лангерхансовите острови. Характеризира се с повишена секреция на глюкагон. Провежда се оперативно лечение.

Прочетете за:
Анатомия на задтомашната жлеза
Хормони на задстомашната жлеза
Структура и функция на панкреаса