Начало / Актуални теми / Какво представлява лептоспирозата?

Какво представлява лептоспирозата?

сеп. 21, 2016

лептоспироза

Лептоспирозата е бактериална инфекция, която се пренася от животни, а причинителят е вид бактерий – спирохета от род Лептоспира. Лептоспирите са микроорганизми, които могат да се открият във водни източници. Основният преносител на инфекцията са плъхове, като те не боледуват и отделят причинителя чрез урината си. Чрез инфектираната урина се замърсяват водоизточници и предмети, с които човекът може да влезе в контакт и да се зарази. Много често пациентите, заразени с лептоспироза развиват леки грипоподобни симптоми, като главоболие, втрисане, мускулни болки.

В някои случаи обаче инфекцията може да протече тежко и да доведе до животозастрашаващи усложнения като органна недостатъчност или вътрешни кръвоизливи.

Какви са причините за лептоспироза?

Лептоспирозата се предава от животни на човек. Може да се заразите като влезете в контакт със почва или вода, които са заразени с урина от животни, носители на спирохетата.

Най-честите животни, носители на лептоспироза са добитък, прасета, плъхове и кучета. Най-засегнати от тази инфекция са хора, които имат чест контакт с домашни животни: фермери, ветеринари или горски работници.

Какви са симптомите?

Нужни са между 7 и 21 дни да се появят първите симптоми на заболяването. Повечето случаи на лептоспироза протичат леко с оплаквания от главоболие, болки в мускулите, повишаване на температурата, гадене и повръщане. Тези оплаквания могат да отшумят без никакво лечение, но е възможно след няколко дни отново да се повиши температурата и да се появят нови симптоми като жълтеница, болки в корема, обрив и състоянието на болния да се влоши.

При тежко протичане на инфекцията се увреждат белите дробове, черния дроб, бъбреците, нервната система. Едно от тежките усложнения при лептоспироза може да бъде бъбречна недостатъчност.

Може ли да се предпазите от лептоспироза?

Рискът в нашата страна от лептоспироза не е висок и не е нужно да предприемате някакви специални мерки. Ако работите с животни или имате чести контакти с водоизточници е нужно да носите предпазно облекло. В обекти като месокомбинати или хранителни заведения е препоръчително да се извършва дератизация за предпазване от гризачи.

Какво е лечението?

Лептоспирозата се лекува с антибиотичен курс с продължителност около седмица. Ако при пациентът инфекцията протича по-тежко ще се наложи прием в инфекциозно отделение.

Прочетете за:
Лептоспирози