Начало / Актуални теми / Как се диагностицира подагра?

Как се диагностицира подагра?

окт. 30, 2020

как се диагностицира подагра

Подаграта е метаболитно (обменно) заболяване, при което в ставите, околоставните структури и бъбреците се натрупват кристали на пикочната киселина. Те отключват възпалителен отговор, чиято най-честа изява е подагрозната криза.

Подаграта засяга предимно мъжкия пол, с най-висока честота около 50 годишна възраст. При жените естрогените увеличават излъчването на пикочната киселина, поради което честотата на подаграта при тях нараства едва след настъпване на менопаузата.

Рискови фактори за развитието на подагра са:

  • Диетата, която е богата на месо и морски дарове и пиене на напитки, подсладени с плодова захар (фруктоза), повишава нивата на пикочна киселина, което увеличава риска от подагра. Консумацията на алкохол, особено на бира, също увеличава риска от подагра.
  • Затлъстяване
  • Някои заболявания като нелекувано високо кръвно налягане и хронични състояния като диабет, метаболитен синдром.
  • Употребата на някои лекарства като тиазидни диуретици (често използвани за лечение на хипертония) и ниски дози аспирин също могат да повишат нивата на пикочната киселина.
  • Фамилна обремененост – ако други членове на семейството са имали подагра, по-голям е шанса за развитие на болестта.
  • Преживяването на скорошна операция или травма е свързано с повишен риск от развитие на пристъп на подагра.

Как се диагностицира подагра?

За поставяне на диагнозата подагра се използват следните методи:

Анамнеза

В еволюцията на подаграта се наблюдават 4 фази: асимптоматична хиперурикемия, остър подагрозен пристъп, междупристъпен период и хронична подагра. Най-характерната проява на заболяването е острият подагрозен пристъп. Засяга се най-често първата метатарзофалангеална става на десния крак. Засягат се и глезенните стави, ставите на петата, коленните стави.

Пристъпът настъпва внезапно нощем. Болният се събужда от силна болка и оток в някоя от споменатите стави. Болката е толкова силна, че дори чаршафа върху възпалената става не може да се понася. Нощта преминава в мятане, безсъние и търсене на по-удобно положение в леглото.

При напреднало заболяване се установяват подкожни отлагания от мононатриеви урати под формата на tophi urici. Тофите наподобяват ревматоидни възли. Локализират се по хеликса на ушната мида, по екстензорната повърхност на предмишницата, в областта на бурсата на олекранона, в областта на Ахилесовото сухожилие и др.

Лабораторни изследвания

Установява се повишено ниво на пикочната киселина, особено в периода преди пристъп. Трябва да се има предвид, че приемът на редица медикаменти повишава стойностите на пикочната киселина, без наличие на подагра. Преди изследването се спира приемът на диуретици, аспирин, алкохол.

Златният стандарт за диагностицирането на подаграта е да се изолират кристалите от пикочна киселина от ставна течност (синовиална течност) или биопсия на тъкан (тофи).

Рентгеново изследване

При напреднало заболяване се установява наличие на костни ерозии със склеротичен ръб, разположени вътреставно или периставно.

Ехографско изследване

Може да установи кристални депозити в ставния хрущял, в синовията, в синовиалната течност като плуващи частици, подкожно и периставно.

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Симптоми при подагра и подагрозен пристъп
Подагра