Начало / Актуални теми / Кога не може да дарявате кръв? Противопоказания за кръводаряване

Кога не може да дарявате кръв? Противопоказания за кръводаряване

ян. 17, 2020

дарявате кръв

Хората, които даряват кръв могат да бъдат приети за герои, защото помагат за спасяването на редица животи. Нужни са 20 минути, за да дарите кръв, която може да бъде животоспасяваща за някого, но истината е, че не всеки може да стане донор.

Ето и някои от по-рядко обсъжданите причини, които могат да ви попречат да дарите кръв:

Медикаментите, които приемате

Повечето медикаменти по лекарско предписание не биха ви попречили да дарите кръв, но при някои от тях е нужно да се изчака определен период от време преди човек да може да стане донор. Ако например ви се налага да приемате антибиотик за лечение на инфекция най-вероятно ще бъдете посъветвани да изчакате да сте клинично здрави преди това. Ако пък например ви се е наложило да приемете аспирин, трябва да изчакате два дни преди да дарите кръв.

Наскоро сте си направили татуировка или пиърсинг

Ако наскоро сте си направили татуировка, пиърсинг или перманентен грим например трябва да изчакате поне 4 месеца преди да дарите кръв. Основната причина за това е, че при татуирането има нарушаване на целостта на кожата и има риск от заразяване с хепатитния вирус.

В момента сте болни

Ако сте настинали, имате температура, кашлица или не се чувствате добре в деня, в който трябва да дарите кръв може да се наложи да изчакате няколко дни. Тази мярка е предприета като предпазна, за да се намали риска от предаване на грипния вирус, особено през зимния сезон.

Прекалено сте слаби

Трябва да тежите поне 50 килограма и да сте в добро физическо здраве, за да дарите кръв. Донори под 18 годишна възраст трябва да отговарят на определени критерии по отношение на килограми и ръст, за да им бъде позволено да дарят кръв. Ако сте прекалено слаби и нивата на желязо в кръвта ви са ниски има риск да припаднете по време на взимането на кръв или да се почувствате много отпаднали за определен период от време след взимането на кръв.

Скорошно пътуване

Ако наскоро сте пътували в страни, в които има висок риск да се заразите с малария може да се наложи да изчакате 12 месеца преди да ви бъде разрешено отново да дарите кръв. Ако пък сте живели повече от 5 години в подобна страна ще се наложи да изчакате 3 години преди отново да дарите кръв.

Онкологично заболяване

Хората, които страдат от онкологични заболявания не могат да даряват кръв. Ако лекарите са приели, че раковото ви заболяване е излекувано, трябва да изчакате 12 месеца преди да дарите кръв.

Наличие на заболяване, повлияващо на кръвосъсирването

Ако страдате от хемофилия или друго заболяване, което пречи на съсирването на кръвта няма да ви бъде позволено да дарявате кръв, защото има риск от кръвоизлив, който при вашето състояние би бил много труден за овладяване.