Начало / Актуални теми / Мускулни крампи през нощта – причини

Мускулни крампи през нощта – причини

май 15, 2020

мускулни крампи през нощта

Мускулните крампи се описват като много интензивни болезнени усещания в крайниците, които се дължат на неволеви съкращения на мускулите. Това съкращение на мускулите е причина те да се усещат твърди и стегнати. Обикновено мускулните крампи продължават няколко секунди, но могат да продължат и няколко минути.

Подобни неволеви мускулни съкращения могат да се наблюдават през нощта. Обикновено в резултат на това пациентът се буди, макар че в някои случаи могат да се наблюдават и в будно състояние, при по-продължителна почивка и период без движение. Най-често се засягат мускулите на прасеца, но могат да се обхванат и бедрените мускули, както и тези на стъпалото. Ако при крампата са засегнати мускулите на стъпалото, то стъпалото може да се изпъне неволево.

Какви могат да бъдат причините?

Някои от по-често обсъжданите причини за мускулни крампи на крайниците през нощта са:

Уморени мускули

Една от най-често обсъжданите причини е мускулната умора. Затова и подобни оплаквания се регистрират с повишена честота сред атлети, които през деня са натоварили мускулите си.

Презразтягането на мускулите за продължителен период от време също може да бъде причина за мускулни крампи в по-късните часове на деня.

Друга причина за мускулна умора е продължителният изправен стоеж през деня, който е характерен за доста професии. След приключването на работния ден и при почивка в дома в един момент могат да се изпитат мускулни крампи.

Липса на активност през деня

Друга често обсъждана теория за възможните причини за крампи на крайниците през нощта са продължителните периоди в седнало състояние, което също е изключително често срещано. Тази принудителна позиция води до скъсяване на мускулите.

Такива продължителни периоди, в които човек не е разтегнал мускулите си през деня могат също да доведат до мускулни крампи през нощта. При хора, които работят основно на бюро и нямат достатъчно физическа активност през деня мускулните крампи на крайнциите през нощта може да бъде често срещано оплакване.

Позиция на тялото

Продължителният стоеж в позиция, при която се нарушава притока на кръв към крайниците, като например лежане на една страна или със скръстени крака може да доведе до крампи. Пробвайте различни позиции на тялото, за да разберете при коя по-често се появяват крампи. Постарайте се да избягвате да стоите продължително време в тази позиция, за да се предпазите от крампи.

Напредване на възрастта

Наблюдава се зависимост между напредване на възрастта и повишаване на риска от мускулни крампи. Според някои учени до 33% от хората на възраст над 50 години страдат от хронични нощни мускулни крампи на крайниците.

Бременност

В резултат на повишените нива на някои от хормоните и повишените нужди на жената от хранителни вещества през този важен период е възможно някои от жените да се оплакват от нощни мускулни крампи.