Начало / Актуални теми / Перфорация на язва на стомаха или дванадесетопръстника

Перфорация на язва на стомаха или дванадесетопръстника

фев. 19, 2019

перфорация на язва

Перфорацията е най-тежкото усложнение на пептичната язва. Перфорират както дуоденалните, така и стомашните язви. По-често обаче перфорират язвите по предната стена на дванадесетопръстника.

При перфорация се обхващат всички слоеве на стомашната или дуоденалната стена. Създава се патологична комуникация, през която стомашно или дуоденално съдържимо попада в коремната кухина.

Най-често пробивът настъпва в свободната коремна кухина. Може да се наблюдава покрита перфорация – перфорацията се покрива от оментум или съседни органи. Среща се и атипична перфорация, при която стомашното или дуоденално съдържимо се излива в ретроперитонеума.

Какви са причините за перфорация на пептична язва?

В повечето случаи перфорацията възниква спонтанно. Възможни причини са:

 • травма
 • тежка физическа работа
 • напъване, кашляне
 • стомашно сондиране
 • диетична грешка
 • злоупотреба с алкохол, някои медикаменти
 • психотравма.

Какви са симптомите при перфорация на язва на стомаха или дуоденума?

При перфорация на пептична язва се наблюдават следните фази на протичане:

 • остра фаза – до 5-ия час след перфорацията
 • фаза на затишие – от 5-ия до 8-ия час след перфорацията се наблюдава кратък период на мнимо подобрение, през който болката отслабва.
 • фаза на перитонита – след 8-ия час се развива дифузен перитонит.

Най-характерният симптом при перфорация на пептична язва е появата на внезапна, много силна болка, като пробождане с нож (кинжална болка). Болката се локализира в горната половина на корема, може да се излъчва към гърба и дясната плешка. По-късно болката обхваща целия корем.

Болният лежи със свити към корема крака, избягва движения, кашлица. Появяват се симптомите на перитонит – бледо лице, изострени черти, учестено и повърхностно дишане, ускорен пулс, ниско кръвно налягане, повишена температура, изпотяване, левкоцитоза.

Коремът на пациента е твърд като дъска – налице е мускулен дефанс. В коремната кухина прониква въздух и чернодробното притъпление изчезва. Отслабва и изчезва чревната перисталтика, дефекацията е затруднена.

Възможно е перфорацията да се покрие от оментум или от съседни органи – покрита перфорация. В този случай в началото се наблюдава картината на перфорация, но тъй като не настъпва дифузен перитонит, постепенно болката изчезва, а мускулният дефанс се ограничава в определен участък и изчезва след 2 – 3 дни.

При възрастни, изтощени хора протичането може да е нетипично – липсват болка, мускулен дефанс.

Как се поставя диагнозата перфорация на пептична язва?

За поставянето на диагнозата допринасят:

 • анамнезата – от разпита на болния може да стане ясно, че има язвена болест
 • клиничните прояви – кинжална болка
 • физикалното изследване – мускулен дефанс, перитонеално дразнене.
 • рентгеново изследване – при рентгеново изследване в право положение се открива свободен газ по-често под десния диафрагмален купол.

Перфорацията на пептична язва трябва да се разграничи от остър панкреатит, перитонит от друга причина, холецистит, апендицит, илеус, извънматочна бременност и др.

Какво е лечението при перфорация на язва на стомаха или дванадесетопръстника?

Извършва се спешно оперативно лечение, което е най-добре да започне до 4-ия час след перфорацията. Пациентът трябва предварително да е добре реанимиран – вливат се течности и електролити, осигурява се добра диуреза, прилагат се широкоспектърни антибиотици.

Провеждат се палиативни операции, при които язвеният дефект само се зашива и радикални операции, при които се извършва ексцизия на язвата и ваготомия.

Изборът на оперативен метод зависи от локализацията и вида на язвата, времето изминало от перфорацията, степента на развитие на перитонита,съпътстващи перфорацията усложнения (стеноза, кървене), от възрастта на пациента и общото му състояние.

Прочетете за:
Причини за язва на стомаха и на дуоденума
Симптоми на язва