Начало / Актуални теми / Причини за язва на стомаха и на дуоденума

Причини за язва на стомаха и на дуоденума

май 28, 2018

язва на стомаха

Язвената болест се характеризира с формиране на локален дефект (язва) в стомашната и/или дуоденалната лигавица, който преминава границата на мускулния слой на лигавицата (lamina muscularis mucosae).

Язвената болест е една от най-често срещаните болести в света. Дуоденалната язва се наблюдава 4 пъти по-често от стомашната язва, като преобладава при мъже на възраст между 30 и 50 години. Стомашната язва се среща еднакво често при двата пола, като се появява главно след 40-годишна възраст.

Какви са най-честите причини за язва на стомаха и/или дуоденума (дванадесетопръстника)?

За възникването на язвена болест роля имат много фактори, които се разделят на две групи: генетични и фактори на външната среда.

Генетични фактори

Генетичните фактори са основни при дуоденалната язва, докато стомашната язва не е генетично детерминирана. Кръвните родственици на болни от язва на дуоденума боледуват до 12 пъти по-често, като в много случаи има съвпадение в локализацията на язвения дефект.

Дуоденалната язва се наблюдава по-често при хора от нулева кръвна група, т. нар. „несекретори“ (нямат кръвногрупови антигени А и В).

У родствениците на болни от дуоденална язва се установяват по-високи показатели на стомашната секреция и киселинност, които се предават по наследствен път.

Към факторите на външната среда се отнасят:

Helicobacter pylori (HP)

Хеликобактер пилори се открива при почти 100 % от пациентите с хроничен гастрит тип В, при 65 – 95 % от болните със стомашна язва и при 70 – 100 % от случаите на язва на дуоденума. При 50 % от здравите хора над 50 годишна възраст обаче също се открива Helicobacter pylori. Това потвърждава тезата, че HP е патогенен само при хора с недостатъчност в имунните механизми на стомашната лигавица, които се унаследяват.

Хеликобактер пилори е грам отрицателен бактерий, който инфектира гастродуоденалната лигавица и уврежда секретиращите мукус клетки, отслабва мукусната бариера, усилва обратната дифузия на H+ йони в лигавицата и образува токсини.

Нестероидни противовъзпалителни средства (НПВС)

Нестероидните противовъзпалителни средства са голяма група лекарства, които се използват за лечение на болка, температура и възпаление.

Много хора приемат нестероидни противовъзпалителни средства без да имат странични ефекти, но винаги съществува риск медикаментите да причинят проблеми, като стомашна язва, особено ако се приемат продължително време или във високи дози.

Нестероидните противовъзпалителни средства увреждат гастродуоденалната лигавица по различни начини. Например оказват локален дразнещ ефект върху лигавицата, нарушават бариерните свойства на лигавицата, потискат синтеза на простагландини.

Стрес

Стресът е част от съвременния начин на живот и е причина за много хронични заболявания. Отрицателните емоции, конфликтните ситуации, продължителното невропсихично пренапрежение могат до доведат до язвена болест. Така, че избягването на стреса и поддържането на положителна нагласа помага за намаляване на риска от развитие на пептична язва.

Тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и кафе

Счита се, че тютюнопушенето, прекомерната консумация на концентрирани алкохолни напитки или на кафе също повишават риска от поява на язвена болест.

Нерационално хранене

Прекалената консумация на пикантни храни, грубоцелулозни храни, горещи и студени храни и напитки, използването на различни консерванти в хранителните продукти имат роля за появата на пептична язва.

Синдром на Цьолингер – Елисон

Синдромът на Цьолингер – Елисон представлява гастрин продуциращ тумор на панкреаса или на тънкото черво. Повишените нива на хормона гастрин са причина за повишаване на киселинността на стомашния сок. Поради тази причина много често при болните от синдрома на Цьолингер – Елисон се открива язва на стомаха или дуоденума.

Прочетете за:
Анатомия на стомаха
Анатомия на тънкото черво
Симптоми на язва