Начало / Актуални теми / Причини за отоци по краката – 2-ра част

Причини за отоци по краката – 2-ра част

апр. 9, 2021

отоци по краката

Част от причините за отоци по краката, свързани с начина на живот и със задържане на течности разгледахме в първата част на статията.

Ето още някои причини за отоци по краката, свързани със задържане на течности:

Застойна сърдечна недостатъчност

Главните причини за застойна сърдечна недостатъчност са исхемична болест на сърцето, миокардити, кардиомиопатии, артериална хипертония, клапни пороци. Функцията на сърцето е увредена и то не може да изпомпва постъпващата в него кръв. В резултат част от кръвта се връща обратно във вените. Най-напред се появяват отоци на долните крайници, които по-късно нарастват и обхващат таза, корема, гръдния кош, лицето.

Характерно за сърдечните отоци е, че те са симетрични, оставят трапчинка при натиск, най-големи са вечер. Сутрин, след като болният е отпочинал и сърцето е подобрило дейността си, отоците намаляват или изчезват.

Други симптоми на сърдечна недостатъчност са: задух, кашлица, учестено и повърхностно дишане, сърцебиене, умора.

Бъбречни заболявания

Характерен симптом при нефрозен синдром, остра бъбречна недостатъчност или при хронични заболявания на бъбреците е появата на отоци. Бъбречните отоци се разполагат по лицето и краката, но могат да обхванат и цялото тяло. Те са бледи, меки, хладни при палпация. Най-изразени са сутрин и намаляват през деня.

В патогенезата на бъбречните отоци основна роля има хипопротеинемията. При увреждане на бъбречната функция настъпва повишена загуба на белтък (албумин) с урината, което довежда до понижаване на белтъка в кръвта – настъпва хипопротеинемия. Тя води до понижаване на онкотичното налягане на плазмата и до излизане на вода от кръвоносните съдове в тъканите, при което се получават отоци.

Съществена роля има също задръжката на натрий и вода в бъбречните каналчета и повишената продукция на алдостерон.

Чернодробна недостатъчност

В черния дроб се осъществява продукцията на албумин. При увреждане на чернодробната функция (например при чернодробна цироза) намалява производството на албумин. Това довежда до хипоалбуминемия (намалено съдържание на албумин в кръвта) и до преминаване на течности от съдовете в тъканите, където се формират отоци.

Прием на медикаменти

Приемът на някои медикаменти може да доведе до задръжка на соли и течности и до поява на отоци по долните крайници. Такива са например: калциеви антагонисти (нифедипин), нестероидни противовъзпалителни средства (ибупрофен), антидепресанти (амитриптилин), орални контрацептиви и др.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизъм настъпва при увреждане на функцията на щитовидната жлеза и понижаване на продукцията на щитовидни хормони. При тежка форма на хипотиреоидизъм, наречена микседем в кожата и подкожието се натрупват глюкозаминогликани и се формират муцинозни отоци. Те се появяват по лицето и по крайниците. Твърди са и не образуват трапчинка при натиск върху кожата.

Причини за отоци по краката, свързани с възпаление

  • Възпаление при травми

При счупване на кости на крака, навяхване или изкълчване на глезена, разкасване на сухожилия (напр. Ахилесовото сухожилие), разкъсване на предната кръстовидна връзка на коляното се наблюдава локално подуване.

  • Възпаление при артрит и други ставни проблеми

При подагра, ревматоиден артрит, псориатичен артрит, остеоартрит на коляното, бурсит може да се наблюдава подуване, болка, зачервяване и затопляне в областта на възпалението.

Киста на Бейкър най-често възниква при заболявания на колянната става (остеоартрит, гонартрит, травми на коляното), при които е повишена продукцията на синовиална течност. Излишното количество от тази течност преминава в бурсата зад коляното и я издува. Появява се подутина зад коляното. Много рядко е възможно да настъпи разкъсване на кистата на Бейкър и синовиалната течност да изтече към прасеца. Има болка и подуване в областта на прасеца.

  • Кожни инфекции – абсцес, целулит, еризипел
  • Инфекции на костите на краката – остеомиелит.

Прочетете за:
Подути крака – причини за подуване на краката – 1-ва част