Начало / Актуални теми / Подути крака – причини за подуване на краката – 1-ва част

Подути крака – причини за подуване на краката – 1-ва част

апр. 5, 2021

подути крака

Появата на подути крака може да бъде свързано с изненадващо много проблеми. Някои причини са безобидни и могат да преминат от само себе си, докато други са свързани със сериозни здравословни проблеми и изискват лекарска помощ.

За да се установи причината за подуване на краката е важно да се отговори на следните въпроси:

 • единият или и двата крака са подути
 • целият крак ли е подут или само конкретна част – ходило, глезен, подбедрица
 • внезапно ли е настъпило подуването или постепенно
 • подуването временно ли е или постоянно
 • има ли болка.

Подуването на краката възниква по два основни механизма:

 • здръжка на течности и поява на отоци

Подуването на краката, причинено от задържане на течност в тъканите на краката, е известно като периферен оток. Може да възникне поради проблеми със сърдечно-съдовата система, лимфната система, бъбреците. Натрупването на течности може да се дължи и на заседнал начин на живот, дълго стоене прав или седнал, носене на тесни чорапи.

 • възпаление

Подуването на краката може да бъде причинено и от раздразване и възпаление на тъканите на долните крайници. Това е нормална реакция при счупване на кост, разкъсване на сухожилие или лигамент, но може и да е признак на възпалително заболяване.

Причини за подути крака, свързани с начина на живот, с диетата или с някои физиологични състояния.

Например:

 • продължително стоене в една и съща поза – изправен или седнал

При продължително стоене изправен или седнал мускулите на подбедрицата не се съкращават и не подпомагат изтласкването на венозната кръв нагоре. В резултат се получава венозен застой и отоци около глезените.

 • носене на обувки с висок ток – мускулите на подбедрицата са постоянно съкратени и не подпомагат придвижването на венозната кръв нагоре.
 • горещо време – вените се разширяват, за да се отдели повече топлина. Това може да доведе до венозен застой.
 • прием на повишено количество готварска сол и течности
 • бременност

Много от бременните жени през третия триместър на бременността се оплакват от подуване на краката, най-често в областта на глезените. Причината е комплексна: увеличаване на обема на циркулиращата кръв, нарастване на матката и притискане на тазовите вени, повишени нива на прогестерон, водещ до разширяване на вените.

 • предменструален оток – преди настъпването на менструацията е характерно задръжката на течности
 • идиопатичен оток – няма ясна причина за появата му.

Причини за подути крака, свързани със задържане на течности

Хронична венозна недостатъчност

Хроничната венозна болест се среща по-често при жени над 50 години. Главната причина за появата й е първичната варикоза (разширени вени). Други причини са: посттромбофлебитен синдром, вродени венозни малформации, слабост на мускулната помпа на прасците при пареза.

Поради увреждане на венозните клапи, настъпва венозен застой и венозна хипертония. В резултат вените се разширяват.

След продължително ходене или стоене се появява оток около глезените, но може да се наблюдава и по стъпалата и подбедриците. След почивка отоците намалявати и сутрин може да липсват. Отоците може да бъдат едностранни или двустранни.

Други симптоми при хронична венозна болест са: умора, тежест и болка в краката, кожни промени (пигментация, екзема), варикозни язви.

Дълбока венозна тромбоза (флеботромбоза)

Дълбоката венозна тромбоза се характеризира с образуване на тромб в дълбоките вени на долните крайници. В резултат се запушва лумена на вената и се получава венозен застой. В засегнатият крайник бързо се развива болезнен оток. Според мястото на венозната тромбоза, отокът може да бъде в областта на стъпалото, подбедрицата, коляното, бедрото или да обхваща целия крак.

Дълбоката венозна тромбоза представлява спешно състояние, което изисква незабавно лечение, поради риск от белодробна емболизация. Среща се по-често при хора след миокарден инфаркт, операция, продължително залежаване, при раково болни.

Лимфедем

Лимфедемът представлява оток в кожата и подкожието. Дължи се на нарушено оттичане на лимфата и поява на лимфен застой. Възниква при увреждане на лимфните възли и лимфните съдове, например при: метастази в лимфните възли, злокачествени лимфоми, след оперативно отстранени лимфни възли, възпаление на лимфните съдове (лимфангит), например при еризипел.

Отокът е едностранен, неболезнен, мек, при натиск върху кожата се образува трапчинка. Вечер лимфедемът е най-изразен, а през нощта намалява. При прогресиране на лимфния оток, той става твърд (не се образува ямка при натиск по кожата) и необратим (не намалява през нощта). Кожата наподобява портокалова кора. Крайникът се деформира и може да има много големи размери, настъпва елефантиаза.

Прочетете за:
Причини за отоци по краката – 2-ра част