Начало / Актуални теми / По-чести причини за болки в краката

По-чести причини за болки в краката

окт. 6, 2017

болки в краката

Вашите крака са подложени на напрежение всеки ден, но понякога не обръщаме достатъчно внимание на този факт и с времето могат да се появят болки в краката. Ако не вземете мерки достатъчно рано болките в краката могат да ви попречат да изпълнявате ежедневните си дейности или дори да ви попречат да ходите за известен период от време.

Има много състояния, при които едно от оплакванията е болезненост в долните крайници. Понякога само дори изборът на подходящи обувки могат да ви спасят от тези болки, но в други случаи може да се наложи да се консултирате със специалист, който да ви посъветва как да се справите с проблема.

По-честите причини за болки в краката са:

Изкълчване или навяхване

Изкълчванията и навехванията са най-често срещаните травми на долните крайници. Те настъпват при рязка смяна на посоката на движение, падане или удар в предмети. Най-често тези травми се наблюдават по време на спорт. При изкълчване се разтягат сухожилия в областта на глезена най-често, което е съпроводено с оток и болезненост в тази област и затруднения при ходене. Обикновено този вид травми отшумяват сравнително бързо след почивка у дома и ненатоварване на засегнатия крак за известно време.

Подагра

Подаграта е вид артрит, който се дължи на натрупване на пикочна киселина в ставите. При това заболяване се наблюдават епизоди на зачервяване, подуване, затопляне и силна болезненост най-често в областта на големият пръст на крака, дори и по време на покой. С приемът на нестероидни противовъзпалителни медикаменти, почивка и студени компреси отшумяват за няколко дни.

Брадавици

Брадавиците са малки израстъци, които могат да се образуват по повърхността на петата. Ако по вашите крака са се появили брадавици при ходене или изправен стоеж за по-дълго време може да започнете да изпитвате болезненост. Обикновено тези израстъци изчезват от само себе си след известно време, но понякога този процес може да бъде доста по-дълъг.

Метатарзалгия

Метатарзалгия е медицински термин използван за обозначаване на състояние, при което пациентите се оплакват от силна болка в областта на пръстите на краката. Обикновено пациентите определят болката като умерена или много силна и съобщават, че тя се влошава при ходене. По-често се засягат един или два пръста на крака.

Метатарзалгията се предизвиква от носене на тесни обувки за дълго време или при спортове, при които има сериозно натоварване на краката. По-често хората с наднормено тегло и тези в напреднала възраст страдат от метатарзалгия.

Мазоли

Ако имате навика да носите неудобни обувки, които ви стягат има голяма вероятност да ви се появят мазоли, които могат да бъдат особено болезнени и неприятни. Обикновено за няколко дни мазолите изчезват от само себе си. Изборът на подходящи и удобни обувки може да ви предпази от появата на такива болезнени образувания.

Врастнал нокът

При растеж на нокътя във вътрешността на кожата около него той може да врастне в нея. В резултат на това обикновено кожата се зачервява, участъкът става силно болезнен и оточен.

Когато режете ноктите на краката си се старайте да изрязвайте добре техните ъгълчета, за да се предпазите от врастване. Ако все пак имате врастнал нокът и опитите за отместване на кожата от нокътя  у дома не помогнат може да се наложи хирург да отстрани целият нокът, за да ви предпази от по-сериозни усложнения.