Меню

Невропатичната болка е хронично състояние, което се причинява най-често от травми, инфекции или различни заболявания. Когато сензорната система е засегната, нервите, които трябва да изпращат сигнали към различни части на тялото не успяват да извършват своята дейност адекватно. Това от своя страна води до оплаквания от изтръпване, болезненост или липса на усет в някаква област.

Обикновено невропатичната болка не се появява внезапно и отшумява след много дълъг период от време. Това е хронично състояние, което причинява постоянни оплаквания. За много от пациентите интензитетът на болката, която изпитват може да варира през различните части на деня.

Какви са най-честите причини за невропатична болка?

Инциденти

Нараняванията на различни тъкани, мускули или стави могат да доведат до невропатична болка. По подобен начин проблеми с крайниците, таза или кръста причиняват дълготрайна нервна увреда. Докато известно време след инцидента раните зарастват, болката с неврологичен произход може да продължава с години. Травми в областта на гръбначния стълб също могат да причинят невропатична болка.

Инфекция

Инфекциите са друга честа причина за невропатична болка. Пациентите с ХИВ/СПИН могат да изпитват необяснима неврологична болка. Сифилисът също може да доведе до пареща необяснима  болка.

Операция

Недотолкова често срещана форма на невропатична болка може да бъде наблюдавана при така наречения синдром на липсващия крайник, когато поради някаква причина някой от крайниците е бил ампутиран. Въпреки, че крайникът вече е премахнат мозъкът не възприема тази промяна и все още генерира болкови импулси от тази част на тялото, където е бил крайника.

Заболяване

Невропатичната болка може да бъде симптом или усложнение при различни заболявания и състояния. Такива са например мултиплена склероза, мултиплен миелом и някои онкологични заболявания. Не всички пациенти с тези заболявания изпитват невропатична болка, но тя може да се появи като усложнение в някакъв етап от прогресията на заболяването им.

Диабетът е едно от заболяванията, които причиняват 30% от случаите на невропатична болка. При хронифициране на диабета с годините нервите се увреждат, което се съпровожда с различни болкови оплаквания.

При продължителна злоупотреба с алкохол също се наблюдава увреждане на нервите и развитие на така наречената алкохолна невропатия.

Други състояния, при които може да се наблюдава невропатична болка са:

Какво е лечението?

Лекарствата на първи избор при невропатична болка най-често са антидепресанти и антиконвулсанти. Проучвания сочат, че някои нестероидни противовъзпалителни медикаменти също могат да помогнат за овладяване на оплакванията. Задължително е преди да започнете каквото и да било лечение е да се консултирате със специалист.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!