Начало / Актуални теми / Птичи грип – има ли заплаха за хората?

Птичи грип – има ли заплаха за хората?

ян. 16, 2017

птичи грип

Птичият грип е вирусно заболяване, което засяга основно домашните и дивите птици. При тях заболяването протича като лека или тежка и смъртоносна форма. H5N1 е най-честият щам на птичи грип, който беше причина и за няколко епидемии сред птиците, при които имаше и заразени хора.

За щастие вирусът не може да се предава от човек на човек и поради тази причина неговото разпространение сред хората е много ограничено. Едни от малкото регистрирани случаи на предаване от човек на човек са били при много близък контакт, като например майка, която се е разболяла от птичи грип, докато се е грижила за болното си дете.

Как хората се заразяват с птичи грип?

Хората се заразяват с птичи грип при обгрижване на домашни птици или при контакт с техни изпражнения. Някои са се заразили при почистването или скубането на убити болни от този грип птици. Друг начин за инфектиране е консумацията на недобре термично обработено месо от болни птици. Има и единични описани случаи на заразяване след плуване в басейни, които са били замърсени с изпражнения от болни диви птици.

Може ли хората да се заразяват едни други?

Ако вирусът на птичия грип не претърпи някакви генетични промени в човешкия организъм рискът от сериозно разпространяване на инфекцията е абсолютно минимален. Понякога обаче при по-близки контакти е възможно предаването на инфекцията на хора от близкото обкръжение на болния.

Какви са симптомите на птичия грип при хората?

Симптомите могат да варират по тежест и характер при различните хора. Заболяването може да започне като типична настинка. Постепенно симптомите започват да се задълбочават. Най-често регистрираните оплаквания на пациентите с птичи грип са:

 • кашлица
 • задух
 • диария
 • повишаване на температурата над 38 градуса
 • мускулни болки
 • обща отпадналост
 • хрема
 • главоболие
 • зачервено гърло.

Как се поставя диагнозата?

При съмнение за птичи грип вашият лекуващ лекар може да назначи някои насочващи изследвания, като например:

 • рентген на гръден кош
 • взимане на секрет от назофаринкса
 • кръвна картина.

В последните години се разработват и нови вирусологични тестове за точно установяване на грипния причинител, за да може да се знае със сигурност, че при пациента е налице щамът H5N1.

Какво е лечението на птичия грип?

В повечето случаи противовирусните медикаменти като Озелтамивир (Тамифлу) или Занамивир (Реленца) могат да облекчат симптомите на пациентите, но е важно техният прием да започне не по-късно от 48 часа след появата на симптомите. Вирусът на птичия грип не се влияе от другите противовирусни медикаменти, които се използват за лечение на другите форми на човешки грип, като Амантадин и Римантадин.

През Април 2007 година в САЩ беше одобрена и първата ваксина срещу птичи грип, в която влиза един от щамовете, причинители на това заболяване. Тази ваксина се препоръчва при хора, които имат чести ежедневни контакти с диви или домашни птици в по-застрашените региони на света, като Азия например. Все още няма създадена ваксина, която да предпазва хората от всички щамове на птичия грип.